Judecătorii craioveni confirmă
Constantina Dumitrescu plânge fals

După mai bine de un an de când, „înarmată“ cu câteva articole publicate de Indiscret în Oltenia despre activitatea sa în fruntea Asociaţiei Macedonenilor din România, s-a adresat Justiţiei, solicitând 50.000 de lei cu titlu de despăgubire pentru „prejudiciul moral“ pe care i l-am fi cauzat scoţând la iveală neregulile financiare constatate de inspectorii Curţii de Conturi, Constantina Dumitrescu primeşte o palmă din partea judecătorilor craioveni care i-au reamintit că nu orice articol care nu-ţi place reprezintă „o atingere adusă demnităţii, onoarei, cinstei şi reputaţiei“. Hotărârea, pronunţată de un complet al Secţiei civile a Judecătoriei Craiova, atestă că, deşi huliţi de multe ori, există suficienţi judecători care înţeleg diferenţa dintre calomnie şi dreptul la informare al cetăţenilor.

0

La finele anului 2016, într-un acces de furie declanşat de faptul că, spre deosebire de argaţii plătiţi din bani publici să o laude cu orice preţ, „am îndrăznit“ să-i criticăm activitatea din fruntea AMR, Constantina Dumitrescu a încercat să ne pedepsească, deschizând o serie de acţiuni în instanţă. Sub pretextul că articolele publicate de Indiscret în Oltenia, care vizau strict felul în care erau cheltuiţi banii publici de către asociaţia pe care o conducea, i-au adus prejudicii morale grave, Constantina Dumitrescu le-a cerut judecătorilor să ne oblige la plata unor despăgubiri la care nici măcar „genialii poeţi“ aflaţi pe statele de plată ale AMR nu visează.

Discriminată de… Curtea de Conturi
Una dintre acţiuni viza, în principal, articolul intitulat „Curtea de Conturi confirmă haosul financiar păstorit de Constantina Dumitrescu. Batjocură pe bani publici la Asociaţia Macedonenilor“, publicat în data de 16.11.2016, în numărul 571 al săptămânalului Indiscret în Oltenia, şi unde erau prezentate câteva dintre concluziile la care au ajuns inspectorii Curţii de Conturi care efectuaseră un control la AMR (control considerat discriminatoriu de către şefa asociaţiei). În ciuda faptului că la mijloc era vorba despre bani publici, alocaţi Asociaţiei Macedonenilor prin Secretariatul General al Guvernului, Constantina Dumitrescu consideră „că nu se poate justifica apariţia acestui articol motivat de faptul că primează interesul public. Este de notorietate că interesul public este un termen general, termen ce nu poate justifica acţiunea de a scrie orice despre oricine, mergând pe ideea apărării interesului public“. Ba mai mult, dreptul nostru la libera exprimare a fost „exercitat abuziv“, cu scopul de a „stârni un maxim interes din partea opiniei publice (…)“.

Judecătorul Crînguş i-a spulberat visele
Doar că, din nefericire pentru Constantina Dumitrescu, dosarul a ajuns pe mâinile unui judecător care a înţeles perfect care este rolul presei şi care sunt diferenţele dintre calomnie şi informare. Astfel, faţă de argumentele invocate de apărătorii fostei şefe a AMR, instanţa a decis că „(…) articolele respective nu sunt lipsite de dovezi, ci se fundamentează pe o bază factuală reprezentată de raportul Curţii de Conturi, care se referă la modalitatea de utilizare a unor fonduri publice (…)“. Nici argumentul că raportul Curţii de Conturi poate fi contestat nu a părut s-o ajute prea mult pe Constantina Dumitrescu, instanţa apreciind, pe bună dreptate, că acesta „(…) conturează o anumită realitate juridică“ şi „provine de la instituţie abilitată să verifice aspectele pe care le conţine şi referă la împrejurări cu un grad ridicat de obiectivitate“. Cu alte cuvinte, chiar dacă, ulterior, pot apărea mici diferenţe, realitatea este aceeaşi: peste 1,6 milioane de lei, bani de la bugetul statului, au fost cheltuiţi la Asociaţia Macedonenilor din România, sub conducerea Constantinei Dumitrescu, fără respectarea prevederilor legale.
Cum era firesc, instanţa a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de actualul preşedinte onorific al AMR, dovedind că, în ciuda lacrimilor sale de crocodil, Constantina Dumitrescu nu este o victimă, deşi îşi joacă bine rolul!

Dorim, de asemenea, să aducem mulţumiri Societăţii Civile de Avocaţi Socoteanu&Popa şi, în special, avocatului Alina Cocoşilă care ne reprezintă, cu succes, în procesele cu fosta şefă a Asociaţiei Macedonenilor din România.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ