Rm.Vâlcea: ÎCCJ a desființat condamnarea primarului Gutău din 2010

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea de revizuire formulată de primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, desființând decizia de condamnare a acestuia, pe care completul Liviei Stanciu o pronunțase în 2010. Decizia Înaltei Curți este definitivă. Prin urmare, dosarul în care primarul Gutău a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare în 2010 va fi rejudecat tot de ICCJ. Procesul începe pe 14 mai a.c.

0

„În temeiul art.465 alin.11 lit.b Cod procedură penală, admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Gutău Mircia împotriva deciziei penale nr.273 din data de 27 ianuarie 2010 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, pronunţată în dosarul nr.698/57/2008. Desfiinţează decizia penală, numai cu privire la revizuentul Gutău Mircia şi dispune rejudecarea cauzei de către instanţa de recurs. Fixează termen la data de 14 mai 2018, cu citarea părţilor. Definitivă”, se arată în hotărârea publicată pe 2 aprilie pe portalul ICCJ.

Trei ani și șase luni de închisoare cu executare
În ianuarie 2010, Mircia Gutău a fost condamnat definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. În acelaşi dosar Nicolae Dicu, fostul viceprimar al oraşului, a primit o pedeapsă similară. Cei doi au fost denunţaţi la DNA de către omul de afaceri Crinu Popescu, potrivit căruia, cei doi i-au cerut 50.000 de euro pentru eliberarea unui certificat de urbanism. În septembrie 2011, Gutău a fost eliberat condiţionat. În iunie 2014, a fost condamnat pentru a doua oară într-un proces de coruptie la doi ani și șase luni închisoare cu executare, dar magistrații au decis contopirea pedepselor și Gutău a rămas în libertate. La scrutinul local din iunie 2016, Mircia Gutău a fost ales din nou primar al municipiului Râmnicu Vâlcea.

În 2016, CEDO a decis că primarul nu a avut parte de un proces echitabil
Pe 8 noiembrie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că primarului i-au fost încalcate dreptul la aparare și dreptul la un proces echitabil în procesul de la Inalta Curte de Casație și Justitie, care l-a condamnat la trei ani și șase luni de închisoare după ce alte două instanțe pronunțaseră achitarea lui.

Gutău:”Sunt nespus de bucuros, dar umilința celor 12 ani nu poate fi uitată”
„Sunt nespus de bucuros că după 12 ani de umilințe am primit sentința de casare a acestei decizii abuzive. Asta demonstrează că sunt foarte mulți oameni în justiție care au curaj. Mă bucur și că dosarul rămâne la ÎCCJ și nu se întoarce la instanța de fond. Dacă s-ar fi întâmplat asta, probabil că procesul s-ar fi judecat încă doi-trei ani. Însă umilința celor 12 ani nu poate fi uitată”, a declarat primarul Gutău.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ