Primarul: „Mi s-a spus că ministerul nu are personal suficient pentru a organiza şi licitaţiile”
În 2015, comuna Budeşti depunea la Ministerul Energiei proiectul de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, urmând ca acest minister să organizeze o licitaţie pentru atribuirea contractului de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor. Au trecut anii şi situaţia trenează: „Suntem tot în faza de licitaţie publică, licitaţie care trebuie aprobată de Ministerul Energiei, lucru pe care nu îl face de trei ani. Motivele: lipsă de personal, aşa mi s-a spus la minister. Deci, din discuţiile purtate la Ministerul Energiei mi s-a comunicat că nu există personal atât de mult încât să organizeze procedurile de licitaţie. Iar asta se întâmplă la nivel de ţară, nu numai la Budeşti. Nu s-au făcut licitaţii pentru înfiinţări de noi sisteme de gaze din 2009-2010. Nu se poate aşa ceva, trebuie găsită o soluţie, pentru că la nivelul localităţii Budeşti este mare nevoie de această investiţie, atât pentru zona industrială, cât şi pentru cetăţeni”, susţine primarul Ion Vlădulescu (foto).

„Vom ajunge în situaţia în care avizele şi documentaţia vor expira”
Proiectul, în valoare de un milion de euro, prevede branşarea la sistemul de alimentare cu gaze naturale a circa 4.000 de locuinţe, branşarea zonei industriale, precum şi o staţie de reglare-presiune. „Dar ne încurcăm în această procedură de licitaţie pe care ministerul nu o face nici după trei ani de când am depus documentaţia. Marea problemă este vă vom ajunge în situaţia în care avizele şi toate documentele pe care le-am obţinut vor expira şi va trebui să luăm toată procedura de la capăt. Am depus multă muncă pentru documentaţie şi avize şi nu e normal să păţim aşa ceva fără a avea vreo vină”, mai spune primarul din Budeşti.
Acesta a subliniat că Ministerul Energiei nu va investi niciun leu în această lucrare, singura sarcină fiind aceea de a organiza licitaţia: „Valoarea proiectului este peste un milion de euro. Ministerul Energiei nu trebuie să cheltuiasă niciun ban, trebuie doar să organizeze o licitaţie. Banii vor fi plătiţi de firma investitoare care va recupera banii de la beneficiarii lucrării”.

Budeşti – parc industrial de 100 de hectare
Aflată la circa 12 kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea, Budeşti este cea mai industrializată comună a judeţului Vâlcea şi una dintre cele mai puternice din Oltenia. Aşezarea deţine un parc industrial de 100 de hectare în care lucrează circa 3.000 de oameni şi dispune de un puternic potenţial pentru alte investiţii. Parcul industrial găzduieşte o importantă companie din domeniul auto – Faurecia –, investiţie inaugurată în septembrie 2016, precum şi o hală în care o firmă belgiană a deschis în acest an o fabrică de saltele.
Până acum, firmele româneşti au creat la Budeşti circa 1.300 de locuri de muncă, iar investitorii străini, aproximativ 1.600.

Deputatul Buican cere adoptarea proiectului de lege care permite administraţiilor locale să îşi scoată la licitaţie atribuirea contractelor
Marţi, 20 martie, deputatul PNL de Vâlcea, Cristian Buican, a semnalat într-o declaraţie politică această stare de fapt. „Pentru cei dintre dumneavoastră care nu ştiţi, anul acesta se împlinesc patru ani de când nu s-au mai organizat licitaţii de atribuire a contractelor de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale în localităţile din România. În ciuda faptului că în această perioadă, peste 400 de administraţii publice locale au solicitat Guvernului introducerea reţelelor de gaze, niciuna din aceste cereri nu a fost soluţionată. (…).
Niciun investitor, străin sau român, ce intenţionează să deschidă o unitate productivă în România nu va dori să investească într-o zonă în care nu există reţea de gaze naturale, chiar dacă acel areal oferă alte avantaje competitive. În acest sens, vă pot oferi exemplul localităţii Budeşti din judeţul Vâlcea, acolo unde solicitările administraţiei publice locale zac prin sertarele decidenţilor guvernamentali de mai bine de 3 ani. În cadrul parcului industrial din Budeşti au fost create în ultimii ani peste 3.000 de noi locuri de muncă, iar principala solicitare a companiilor prezente aici este introducerea gazelor naturale”, a opinat parlamentarul vâlcean.
Acesta a atras atenţia că la Camera Deputaţilor există un Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, prin care se acordă posibilitatea administraţiilor publice locale de a-şi scoate singure la licitaţie atribuirea contractelor de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale.
Deputatul Buican a făcut un apel public către colegii săi, indiferent de apartenenţa politică, să adopte cât mai repede acest proiect de lege şi să deblocheze astfel problema introducerii reţelelor de gaze în localităţile din România.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ