Fără îndoială cel mai important domeniu pentru Consiliul Judeţean Dolj în ultimii ani, Sănătatea rămâne în fruntea listei investiţiilor pentru anul 2018. Vorbim despre 33,1 milioane de lei cu ajutorul cărora vor fi continuate şi finalizate proiectele deja începute şi, de asemenea, demararea unora noi. De departe, cei mai mulţi bani sunt alocaţi şi în acest an pentru modernizarea şi dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, una dintre cele mai mari unităţi sanitare din ţară. Astfel, în 2018 sunt alocate 12,5 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de extindere, modernizare şi dotarea cu echipamente a Unităţii de Primiri Urgenţe a SCJU. Este vorba despre un proiect total de peste 7 milioane de euro, susţinut din bugetul propriu al CJ, prin care cea mai aglomerată structură a spitalului judeţean va fi extinsă de la 900 mp la 3.700 mp, prin construirea a două noi corpuri de clădire. Proiectul prevede, printre altele, proiectarea şi construirea depozitului de gaze medicale, amenajarea unui bloc operator special pentru intervenţii de urgenţă, module de consultaţii şi terapie, dar şi un nou computer tomograf.
Tot în 2018, la Spitalul Judeţean de Urgenţă vor demara lucrările pentru modernizarea ultimelor etajele rămase nerefăcute, precum şi pentru casa scării.
Peste 2 milioane de lei ar putea ajunge în acest an în curtea SCJU Craiova sub forma unei investiţii într-o clădire care să găzduiască Centrul Medical de Radioterapie, proiectată inclusiv ca un buncăr destinat instalării unui accelerator liniar, extrem de necesar pentru locuitorii din această zonă a ţării.
De asemenea, CJ Dolj va investi în reabilitarea clădirii Clinicii de Oncologie care, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, ar putea deveni Institut de Oncologie, ceea ce înseamnă mai mulţi bani şi programe speciale pentru pacienţii afectaţi de teribila maladie.

Clinica de Cardiologie, aproape de inaugurare
Chiar în aceste zile sunt întreprinse şi ultimele demersuri necesare pentru ca o investiţie extrem de necesară la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova să fie dată în folosinţă. Este vorba despre Clinica de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară, un proiect în valoare de 7,5 milioane de euro, susţinut, în principal, din bugetul propriu al instituţiei. „Valoarea totală a investiţiei pentru crearea acestei clinici moderne, inclusiv asigurarea dotărilor, ajunge la 7,5 milioane de euro. Este una dintre cele mai importante construcţii din România ultimilor ani, cu atât mai mult cu cât, de la Timişoara la Bucureşti şi, dacă vreţi, până la Sofia, nu mai există o astfel de structură care să fi fost realizată exclusiv de către o autoritate publică locală. Este un obiectiv pe care ni l-am dorit foarte mult şi apreciez că rezultatul este unul de excepţie, aspect care va fi evidenţiat atunci când va fi salvată prima viaţă în această clinică“, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Bani pentru unităţile sanitare din mediul rural
Chiar dacă cea mai mare parte din banii destinaţi investiţiilor din sănătate ajunge în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, CJ Dolj nu ignoră nici unităţile sanitare din judeţ. Vorbim despre Spitalul Dăbuleni, care va beneficia de aproape jumătate milion de lei pentru achiziţionarea echipamentelor necesare, dar şi de alţi 300.000 de lei, bani necesari pentru implementarea unui proiect cu finanţare europeană ce vizează extinderea şi dotarea Ambulatoriului.
Un alt spital care va primi bani în 2018 este Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, care are alocate aproape 3 milioane de lei pentru reabilitarea a trei corpuri de clădire, cu o suprafaţă totală de peste 3.300 mp.
Consiliul Judeţean rămâne implicat în domeniul sănătăţii deoarece considerăm că investiţiile în sănătate sunt vitale. Nu este nimic mai preţios decât sănătatea, astfel că orice leu pe care noi îl alocăm acestui domeniu este important. Pentru 2018, peste 17% din bugetul de investiţii este alocat proiectelor din sănătate. Sunt multe proiecte începute în anii trecuţi şi care trebuiesc finalizate, aşa cum sunt Clinica de Cardiologie ori Unitatea de Primiri Urgenţe. Totuşi, avem în vedere demararea altor proiecte, deoarece sunt încă foarte multe de făcut. Vorbim despre Spitalele din Leamna şi Dăbuleni, Policlinica Sportivă din Craiova, dar şi despre modernizarea centrelor medico-sociale din mai multe localităţi din judeţ“, a declarat Comin Vasile, vicepreşedintele CJ Dolj.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ