Haosul economic măsurat în cifre

0

Afirmaţiile recente ale PSD prin care s-a denaturat în mod deliberat adevărul sunt puse în lumina reflectoarelor nu doar de opoziţie, nu doar de “presa ostilă”, ci chiar şi de o instituţie a statului. Datele publicate acum de Institutul Naţional de Statistică arată clar: promisiunile PSD cu privire la aşa-zisa revoluţie fiscală s-au împotmolit în „meandrele concretului”. Astăzi, cifrele obiective ne permit să punem în oglindă ce s-a promis cu ce s-a realizat în fapt.
În anul 2017, ministrul muncii şi justiţiei sociale anunţa public: „De la 1 ianuarie 2018 absolut toate salariile vor creşte cu 25%”. Ce ne spun astăzi datele reale? Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut în februarie cu 5,5% faţă de luna precedentă. Asta înseamnă că, în medie, fiecare salariat a primit cu 145 de lei mai puţin decât înainte.
Imaginea minciunii este întregită şi de alte fapte. Nu numai că venitul salarial net a scăzut, dar şi puterea de cumpărare a românilor este mai mică! Inflaţia a ajuns la 4,7% în februarie, adică la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.
În acelaşi comunicat al Institutului Naţional de Statistică se mai precizează că indicele câştigului salarial real, adică raportul între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a scăzut în ianuarie faţă de luna anterioară cu 6,2%, o scădere deosebit de abruptă.
Guvernul s-a grăbit să se laude cu creşteri economice pe hârtie, dar cum se face că economia o duce mai bine, iar românii o duc mai rău? Din păcate, se pare că urmăm modelul grecesc de dinainte de criză: luăm bani cu împrumut ca să cumpărăm bunuri din afară.
Ştim cu toţii ce periculoasă este această pantă, pe care ne-a aşezat incompetenţa guvernanţilor. Singura cale de a ieşi din această spirală este canalizarea urgentă a resurselor pe care încă le mai avem către proiecte masive de investiţii, care să poată stimula productivitatea locală şi competitivitatea producătorilor noştri. Investiţiile suplimentare în infrastructura rutieră şi feroviară sunt numai una dintre soluţiile posibile, dar se mai pot face investiţii serioase şi în alte domenii cheie ale economiei, cum ar fi energia regenerabilă. Nu în ultimul rând, este nevoie de informatizarea urgentă a tuturor serviciilor statului – în momentul de faţă aproape orice interacţiune cu statul îi costă pe operatorii noştri economici şi bani, şi timp. Dacă investim rapid în aceste domenii, avem şansa unei dezvoltări durabile.
Alternativa, după cum ne arată istoria recentă, este şocul măsurilor de austeritate, pe care nimeni nu şi le doreşte!

Ionuț Stroe – deputat PNL

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ