Statul raţional

0

Personal, sper că toată odiseea legată de criza DNA şi reintrarea statului român în matca sa constituţională să se încheie cât mai repede.
Nicăieri în lume o instituţie nu stă într-un singur om. Peste tot în lume, atunci când o instituţie sau reprezentanţi ai săi comit fapte care pun un mare semn de întrebare asupra respectării legalităţii, acea instituţie intră într-un audit serios şi într-o reforma utilă, raţională, indicată de rezultatele acestui audit.
De altfel, aşezarea durabilă a unui fundament de raţionalitate la baza tuturor politicilor publice din România ne-ar ajuta enorm să progresăm.
Anii care urmează vor fi decisivi pentru dezvoltarea competitivă pe termen lung a ţării noastre. De aceea, se impune o pledoarie serioasă pentru raţionalitate în construirea priorităţilor pe agenda publică, dar mai cu seama în raport cu atitudinea decidenţilor faţă de resursele financiare. Când zic resurse financiare, zic bani publici şi bani europeni.
Bugetul statului român nu este un sac fără fund. În materia gestionării banilor publici, diverşii ordonatori de credite trebuie să asume un comportament economic similar celui din mediu privat. Adică alocare de resurse pe bază de obiective măsurabile. Adică aşezarea principiului competitivităţii la baza deciziilor privind cheltuirea lor. Ne place sau nu, sunt zone în care gestionarea banilor publici nu respectă astfel de criterii precum cele invocate mai sus.
Nu pledez aici apriori pentru reduceri de personal sau reduceri de salarii. Pledez însă clar pentru menţinerea unui anumit nivel raţional şi competitiv al cheltuielilor bugetare şi evitarea creşterilor de funcţionare a aparatului administrativ, a cheltuielilor generale privind funcţionarea statului.
Ca liberal, pe mine mă interesează dezvoltarea, nu doar administrarea. Şi ştiu că fără investiţii nu poate fi vorba de dezvoltare. Nici la nivel general, nici la nivelul comunităţilor locale.
Datele ne arată că vom avea şi în acest an o creştere economică importantă. Vor fi bani, important este ce vom face cu ei! Orientarea lor inteligentă către investiţii este singura decizie raţională. Altfel, riscăm ca într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat să întâmpinăm dificultăţi în creşterea veniturilor cetăţenilor, fie ele salarii sau pensii.
Din această perspectivă, apelul ministrului de finanţe ca toţi ordonatorii de credite să facă un audit la sânge asupra cheltuielilor de funcţionare mi se pare unul raţional şi, prin urmare, bine-venit.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ