„Îmi place să cred că prin ceea ce fac aduc un strop de primăvară în inimile celor care le cumpără, un gram de bucurie pentru cei cărora le ofer. În mod special elevilor şi bătrânilor care îşi doresc mărţişoarele mele, dar nu au suficienţi bani pentru a cumpăra atâte pe câte îşi doresc“, ne-a declarat doamna profesoară. Ea face mărţişoare de când a ieşit la pensie, astfel că “timpul trece mai repede şi mai frumos”. Tot de atâta timp, în preajma zilei de 1 Martie îşi scoate munca la vânzare. Frumuseţea mărţişoarelor ieşite din imaginaţia şi dibăcia fostului dascăl este extrem de apreciată.

A pus suflet pentru a aduce un strop de bucurie
Mărţişoarele scoase la vânzare sunt speciale atât prin design, cât şi ca urmare a materialelor diverse utilizate la realizarea lor. Cât despre procurarea materialelor, Ana Anghel susţine că nu este un lucru greu. “Folosesc tot felul de materiale, de la mărgelele găsite în lada de zestre a mamei, la bucăţi din costume populare care nu au mai putut fi recondiţionate, la blăniţă de iepuraş sau catifea din cea mai bună calitate. O parte din materia primă o găsesc aici, o alta o procur din diverse ţări, cu ocazia excursiilor făcute. Vedeţi aceste inimioare din sticlă de Murano? Le-am luat la gramaj din Franţa. Când am început să le lucrez, am apelat la imaginaţie. Întotdeauna mi-a plăcut să fac lucruri speciale, chiar dacă asta înseamnă de cele mai multe ori multă, foarte multă migală. Deşi am stabilit un model şi am folosit acelaşi material, fiecare mărţişor este, în felul lui, diferit de celălalt. Dacă vă uitaţi, sunt mărţişoare care privite de departe seamănă, dar când sunt privite cu atenţie există ceva care le diferenţiază. Aşa se întâmplă cu tot ceea ce este lucru manual: oricât de multe ai face din acelaşi model, ele sunt diferite. Îmi place să fac mărţişoare din tot felul de materiale. Aici am mărţişoare făcute dintr-o fotă foarte veche pe care nu am putut să o recondiţionez. Practic era, aşa, un petic. L-am tăiat bucăţele şi iată ce a ieşit … o minunăţie. Aici am nişte mărţişoare făcute din conuri mici de brad. Le-am aplicat ştrasuri şi mărgele şi arată foarte frumos. Celelalte, din cutia asta, sunt cu blăniţă de iepuraş, pe catifea. Am realizat din ele o floricică specială, căreia i-am dat strălucire aplicându-i mărgeluşe. Unele găsite acum foarte mulţi ani în lada de zestre a mamei. Şi tot aşa. Fiecare mărţişor este unic şi special. În fiecare dintre ele am pus un strop de suflet pentru a aduce un gram de bucurie celor care le cumpără”, ne-a destăinuit Anghel.

Mărţişoare cu dedicaţie pentru fiecare
Doamna profesoară susţine că în fiecare an, înainte de 1 Martie, scoate la vânzare câteva sute de minunăţii create de ea în timpul iernii şi nu numai: ”Nu pot să vă spun că mărţişoarele le lucrez doar iarna. Le fac ori de câte ori îmi vine o idee sau găsesc ceva ce mi-ar putea diversifica gama de mici obiecte destinate să aducă primăvara în sufletele clienţilor mei”. Cât priveşte timpul necesar realizării unui mărţişor, creatoarea acestor adevate opere de artă în miniatură ne-a mărturisit că diferă: “Sunt mărţişoare la care lucrez cinci minute, dar sunt şi mărţişoare pe care le bibilesc chiar şi o jumătate de oră, în funcţie de inspiraţie şi model. Nu mi-am propus niciodată să stabilesc un ritm pentru realizarea lor. Las imaginaţia, creativitatea să decidă cum să arate un mărţişor, când să fie gata”.

Dăruire şi dibăcie la preţuri pentru toate buzunarele
În ciuda migalei cu care sunt realizate, mărţişoarele Anei Anghel nu au preţuri foarte mari. Atunci când le pune în vânzare se gândeşte şi la clienţii săi tradiţionali: persoanele vârstnice şi copiii. “După cum vedeţi, preţurile variază de la un leu la cinci lei. Asta nu înseamnă că dacă vine un copil şi vrea să ia patru mărţişoare care costă trei lei unul şi are doar 10 lei, pleacă fără ele. Le fac reducere şi lor şi vârstnicilor. Îmi permit pentru că este munca mea şi dacă oferind-o la un preţ mai mic aduc bucurie, o fac cu mare drag. Nu fac mărţişoare pentru a câştiga. Am o pensie bunicică şi mă descurc. Am ales să fac mărţişoare pentru că îmi place şi astfel îmi ocup timpul şi ofer bucurie. Aşa se face că de şase ani de când confecţionez mărţişoare şi le vând aici, pe bulevard, în preajma zilei de 1 Martie, mi-am făcut o clientelă a mea. Sunt oameni care vin an de an, aici, încă din prima zi. Îmi spun că vor să-şi aleagă cele mai interesante mărţişoare ale mele. Vin şi cumpără mărşişoare făcute de mine pentru că sunt, spun ei, speciale. Acest lucru îmi creează o imensă bucurie”, ni s-a destăinuit fosta profesoară de limba română şi franceză.
Doamna Anghel susţine că nu poţi crea mărţişoare dacă nu ai câteva calităţi. În primul rând este nevoie să ai imaginaţie, un simţ al esteticului extrem de dezvoltat, şi de răbdare pentru a da forma şi valoarea dorită mărţişorului şi, în cele din urmă, să le realizezi cu multă dragoste pentru a fi frumoase şi de calitate.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ