Înţelege cineva de ce nu avem spital regional?

0

Construirea Spitalului Regional din Craiova este proiectul de care mă simt cel mai legat. Cunosc bine etapele prin care a trecut, pentru că m-am implicat direct, mai ales în mandatul 2012-2016. La sfârşitul anului 2016, lucrurile păreau să fi intrat pe un făgaş firesc şi toate obstacolele păreau să fi fost depăşite şi aşteptam cu toţii să vedem proiectul tehnic. Iată însă că ne aflăm acum, în 2018, în faţa celui de-al patrulea blocaj!
Din păcate, de data aceasta şansele ca proiectul să fie resuscitat sunt foarte mici. Spun asta pentru că proiectul actual se baza pe expertiza şi finanţarea Băncii Europene de Investiţii şi a Băncii Mondiale. Acordurile parafate cu aceste instituţii prevăd termene clare: martie 2018 pentru finalizarea studiului de fezabilitate şi aprilie 2018 pentru depunerea proiectelor. Nerespectarea termenelor stabilite va duce la pierderea completă a finanţării, pentru că vom depăşi exerciţiul bugetar multianual al Uniunii Europene, care se încheie în 2020.
Care este problema? Dacă vă vine să credeţi, este aceeaşi ca şi până acum: lipsa unui amplasament adecvat. Practic, proiectul privind construirea Spitalului Regional Craiova se întoarce în punctul zero. Au trecut câţiva ani de la începerea proiectului şi suntem la a patra încercare de a identifica o suprafaţă corespunzătoare pentru o asemenea investiţie.
Îmi este peste putinţă să înţeleg atitudinea autorităţilor locale în această privinţă. Tocmai ei, cei care ar fi trebuit să înţeleagă primii importanţa şi utilitatea unui asemenea spital pentru Craiova, cei care ar fi trebuit să aibă o imagine clară asupra fiecărei suprafeţe de teren disponibile, în fine, cei care ar fi trebuit să caute cel mai energic soluţiile, tocmai ei par a fi cel mai greu de urnit.
Presupunând că nu există niciun teren în Craiova pe care să se poată construi un spital regional, nu era de datoria autorităţilor locale să caute alternative în zona limitrofă oraşului sau în zona metropolitană? De la cine aşteptăm soluţiile? De la Comisia Europeană? De la Banca Europeană de Investiţii? De ce s-ar mobiliza ei dacă noi, beneficiarii direcţi ai proiectului, nu ne susţinem cu energie interesele şi nu facem totul pentru a fructifica această mare oportunitate?
În decembrie 2017, au început la Bucureşti lucrările de şantier pentru construirea unui spital de oncologie pediatrică finanţat integral de Asociaţia Dăruieşte Viaţă. Un ONG a reuşit de unul singur ceea ce pare imposibil pentru autorităţile noastre, care au în spate forţa unui întreg buget, dar şi sprijinul instituţiilor internaţionale de finanţare. E drept însă că asociaţia a avut drept unică preocupare construirea spitalului, în timp ce la Craiova atenţia pare să fie acaparată de festivaluri şi chermeze.
Suntem în ceasul al 12-lea! Primăria şi Consiliul Judeţean trebuie să se folosească de toate pârghiile pe care le mai au la dispoziţie. E de datoria lor să aducă repede la aceeaşi masă toate instituţiile centrale şi locale, e de datoria lor să identifice imediat toate sursele posibile de finanţare, inclusiv din zona privată. Altfel, domnilor aleşi locali, lipsa voastră de acţiune va pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa craiovenilor!

Ionuț Stroe – deputat PNL

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ