A nins abundent în primele 36 de ore ale săptămânii în Craiova, trezind brusc din amorţire o parte a clasei politice doljene. Pe fondul unor reale sincope ale administraţiei pesediste în efortul de a scoate oraşul de sub dominaţia troienelor, liberalii craioveni s-au dezlănţuit împotriva primarului Mihail Genoiu în plină şedinţă a Consiliului Local. După o lungă luare de cuvânt a primarului Craiovei, din care cei prezenţi la şedinţa Consiliului Local ar fi trebuit să înţeleagă ce eforturi titanice s-au făcut pentru a scoate oraşul de sub nămeţi, consilierul liberal Doru Câplea a lansat un atac de o virulenţă fără precedent, acuzând, printre rânduri, administraţia pesedistă a urbei de o crasă incompetenţă.

Peneliştii au dat startul scandalului on-line
„Meciul“ dintre cele două tabere fusese prefaţat încă din seara zilei de luni, atunci când pentru prima dată un penelist a luat atitudine împotriva vizibilei probleme a autorităţilor în a face străzile oraşului circulabile. Pe pagina sa de facebook, Doru Câplea a postat o serie de fotografii în care arăta dezastrul de pe străzile Craiovei în antiteză cu angajaţii Salubrităţii care făcuseră lună trotuarul din faţa primăriei. „Domnule Genoiu, treziţi-vă!!! Acum nu vă mai lăudaţi cu «performanţa administraţiei PSD?» Înţeleg că în faţa primăriei angajaţii Salubrităţii au curăţat ca în palmă ca să nu vă luxaţi vreo gleznă, dar pe străzile Craiovei este dezastru!!! Ce să mai vorbim de străzile din cartiere şi de trotuare! Ce s-a întâmplat în acest an? Unde sunt firmele de deszăpezire cărora le plătim milioane de euro anual?“, a „lovit“ primul consilierul local Câplea.
Replica a venit de unde nimeni nu se aştepta… „Craiova este de două zile sub cod portocaliu de ninsoare, cod portocaliu de viscol şi cod portocaliu de ger. Atunci când nu ai o zi de muncă, atunci când nu ştii ce implică o activitate de anvergură, aşa cum este cea de deszăpezire, mai ai o soluţie: să stai la căldură şi să critici. Nu contează că nu-ţi dai zăpada din faţa porţii sau din faţa blocului, trebuie să-i criticăm pe cei care sunt în teren de zeci de ore! E şi normal, ne pricepem cel mai bine la sport, agricultură, politică, dar mai avem o nouă competenţă… deszăpezirea! Nici nu mai contează că, în acest moment (marţi, la amiază n.red.), oraşul este la “negru” (pe fondul unei ninsori care cade, neîncetat, de duminică!). Trebuie să criticăm!
Pentru a termina într-o manieră pozitivă, mai jos vreau să vă propun câteva fotografii ale unor cetăţeni care stau pe aceeaşi stradă, de numai 200 de metri, oameni care demonstrează că spiritul civic nu a murit. Ei sunt cetăţeni adevăraţi! Felicitări!“, a postat dojenitor viceprimarul Adrian Cosman, nu fără temei până la un punct.

PSD, ordin pe unitate: cu Prejbeanu, la atac!
Apogeul acestei dispute avea să fie atins marţi după-amiază, atunci când mai mulţi pesedişti, în frunte cu consilierul local Lucian Dindirică şi neobositul viceprimar Cosman, au postat şi share-uit pe aceeaşi reţea de socializare un clip video în care mai mulţi tineri înarmaţi cu lopeţi au dat zăpada din faţa sediului organizaţiei municipale din cartierul Rovine. „Apel umanitar: să-i ajutăm pe colegii de la #PNL să iasă din sediul de partid. Sunt blocaţi pe facebook… Poate aşa îi aducem în lumea reală! «Ieşi copile cu părul bălai şi râde la soare!» UPDATE: tineri cu suflet mare le-au făcut curat în faţa sediului. Felicitări, Bogdan Iliescu, ţie şi prietenilor tăi!“, posta, batjocoritor, Dindirică, sancţionând o neglijenţă liberală care merita acest cartonaş „galben spre roşu“. Tonul a fost păstrat şi de Cosman în share-ul de pe pagina sa: „Fugiţi de aici, e trucaj! Ei vor să facă administraţie şi nu sunt in stare să-şi facă curăţenie în propria ogradă?“
Reacţia liberală a fost una pe măsură. Consiliera locală Adriana Ungureanu, mult mai cunoscută sub apelativul Vivien, o persoană pe care unii, pe la colţuri, o acuzau de colaboraţionism cu administraţia pesedistă, a ţinut să-şi arate ataşamentul faţă de PNL şi a reacţionat furioasă pe facebook: „Deszapezitii pe craiovenii din Romanesti, Brestei, Brazdă, Craioviţa, Rovine……. vai de picioare …că de cap …nu e …..sediul este inchis de 6 luni dacă nu ştiaţi şi deszăpeziţi stradaaaaaaaaaaa leneşilor!“
Cireaşa de pe nămete a înfipt-o, însă, acelaşi neobosit Doru Câplea, cel care a reuşit să pună mâna pe nişte fotografii din care reiese, fără putinţă de tăgadă, că persoana care filma de zor echipele de deszăpezire pesediste sosite în faţa sediului PNL era taman consilierul primarului, Lucian Prejbeanu. Cameramanul de ocazie, angajat al Primăriei Craiova şi apolitic în prezent, era obişnuit cu împrejurimile, având în vedere că până în urmă cu un an era un membru de vază al organizației municipale liberale. Evident, Câplea nu a ratat ocazia de a-şi plăti poliţele, folosindu-se de aceeaşi reţea de socializare: „Domnule Genoiu, sunteţi o ruşine pentru acest oraş!
Probabil v-a deranjat faptul că în cadrul şedinţei de astăzi a Consiliului Local Craiova am avut curajul să vă sesizăm incompetenţa şi să vă cerem explicaţii în privinţa modului dezastruos în care se desfăşoară deszăpezirea în Craiova şi aţi recurs la practici care nu vă fac cinste. În încercarea de a-i discredita pe cei care vi se opun, v-aţi trimis consilierul personal (Lucian Prejbeanu – domnul cu aparatul foto în mână, aflat în timpul programului şi plătit din bani publici) să organizeze o scenetă în faţa unui sediu PNL care nu este utilizat aproape deloc pe perioada iernii, activitatea desfăşurându-se la sediul din centru. Chiar credeţi că cetăţenii Craiovei pot fi prostiţi atât de uşor şi nu realizează bătaia de joc în care se face deszăpezirea în Craiova?!
Prin astfel de încercări de manipulare, folosindu-vă angajaţii din primărie pentru acţiuni de propagandă politică în timp ce oamenii suferă în cartiere din cauza zăpezii, daţi dovadă că dintr-un simplu traseist plimbat de mânuţă de fosta primăriţă aţi ajuns un PSD-ist veritabil, gata să recurgă la tehnici şi manevre de manipulare pentru a-şi salva pielea. În poze, se vede clar cum cei trimişi de dumneavoastră au venit pentru a organiza o scenetă, nicidecum din spirit civic, au curăţat câţiva metri pătraţi pentru poze, însă au lăsat trotuarul plin de gheaţă. Mulţumesc colegilor mei care au curăţat trotuarul şi au ajutat o doamnă să-şi deszăpezească maşina aflată chiar lângă zona în care PSD-iştii domnului primar şi-au desfăşurat sceneta!“

Dacă nu-l mai avem pe Nedelescu, ar trebui să-l reinventăm!
Dincolo de această hârjoneală politică din mediul on-line, utilă oraşului din multe puncte de vedere, realitatea nu poate fi decât una singură. Luni, când viscolul a pust stăpânire pe Craiova, reacţia firmei angajate de Primăria Craiovei să facă deszăpezirea, SC Salubritate SRL, a fost una lentă şi lipsită de orice anvergură. Străzile din multe cartiere craiovene şi chiar unele din principalele bulevarde ale oraşului erau pline de zăpadă, în timp ce puţinii pietoni care au îndrăznit să iasă din casă în seara zilei de luni au fost obligaţi să circule pe partea carosabilă a străzilor pentru că pe trotuare, din loc în loc, troienele atingeau chiar şi o jumătate de metru. Acesta a fost preţul plătit de craioveni pentru că unicul criteriu de departajare la licitaţia organizată de primărie a fost preţul cel mai mic al ofertanţilor! Era clar pentru toată lumea că sereleul primăriei va fi incapabil să se descurce în cazuri extreme, aşa cum au fost condiţiile atmosferice pe parcursul zilei de luni. Marţi însă, după orele 10.00, probabil că „urechiaţi“ vârtos de primarul Genoiu, angajaţii Salubrităţii şi funcţionarii publici cu competenţe în domeniu din Primăria Craiova, moleşiţi probabil de măririle salariale din ultimele luni, au dovedit că, dacă se vrea, se poate, însă frica pare a fi singurul stimul la care se mai răspunde prompt. Şi parcă, gândindu-mă la vremuri demult apuse, mi se face dor de nea Gigi Nedelescu!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ