Schimbările care au vizat modul de alocare a fondurilor către localităţi au făcut ca, în 2018, Consiliul Judeţean Dolj să primească mai mulţi bani decât în anii precedenţi. Mai exact, de la 375 de milioane în 2017, instituţia condusă de Ion Prioteasa a ajuns acum la un buget de 479 de milioane de lei, adică o creştere de 27,63%. Şi, după cum ne-a obişnuit deja, CJ Dolj va direcţiona o mare parte din aceşti bani către investiţii. Astfel, dacă anul trecut au fost 117 milioane de lei, în acest an vorbim despre mai mult de 192 de milioane, ceea ce reprezintă peste 40% din buget.

Infrastructura pe primul loc
Din cele 192 de milioane de lei programate investiţiilor în 2018, cea mai mare parte va ajunge la capitolul transporturi. Vorbim despre 61,4 milioane de lei, bani care vor fi folosiţi pentru modernizarea a peste 210 kilometri de drumuri. Printre altele, este vorba despre DJ 552 Craiova – Cetate, DJ 542 Dăbuleni – limita judeţului Olt, DJ 643 D Bulzeşti – limita judeţului Vâlcea, DJ 606C Sârsca – limita judeţului Mehedinţi, DJ 561B Segarcea – Valea Stanciului – Zăval sau DJ 561 A Giurgiţa – Pleniţa – limita judeţului Mehedinţi. „După ce, timp de câţiva ani, am mers pe zona de sănătate, astfel încât investiţiile pe care le-am făcut în acest sector se ridică la 30 de milioane de euro, acum, cele mai mari sume pe care le alocăm sunt în domeniul infrastructurii, pentru că, dacă vrei să îţi vină investitori, trebuie să ai condiţii, drumuri, apă, canalizare, aşa încât 31 la sută din buget vor merge în această direcţie“, a declarat Ion Prioteasa.
La rândul său, vicepreşedintele Cosmin Vasile a menţionat că proiectele în domeniul infrastructurii sunt cele mai importante din ultimii 28 de ani: „Sectorul transporturi este cel mai bine bugetat. Sunt 31,86% din banii pentru investiţii care merg acolo, iar cele zece proiecte majore de drumuri însumează cea mai mare suprafaţă pe care CJ Dolj a avut-o ca investiţie din ’90 şi până în prezent. Sunt începute proiecte pentru 210 km“.

Terminal nou pentru aeroport
Fără a mai fi o surpriză, Aeroportul din Craiova rămâne pe lista de priorităţi a Consiliului Judeţean Dolj, care plănuieşte extinderea terminalelor existente, precum şi construirea unui terminal nou, investiţie estimată la 76 de milioane de euro, pentru care autorităţile judeţene vor accesarea unor fonduri europene. „Aeroportul este mândria noastră. Putem spune că ne-a luat prin surprindere dezvoltarea sa şi din acest motiv trebuie să continuăm investiţiile în acest obiectiv. Sunt ore ale dimineţii când se regăsesc peste 300 de pasageri şi în aceste condiţii vom face o extindere a terminalului de plecări, o parcare nouă, dar şi un terminal nou de sosiri. Totodată, cu cât creşte numărul de pasageri, cresc şi obligaţiile noastre de a avea dotarea necesară. În aceste săptămâni am purtat discuţii foarte intense pentru că se deblochează Masterplanul de Transport, în care suntem prinşi cu suma de 76 de milioane de euro şi dorim să luptăm până la capăt, astfel încât să luăm toată suma şi să facem un terminal nou“, a declarat preşedintele Ion Prioteasa.

Continuă investiţiile în Sănătate
În bugetul de investiţii pentru 2018 sunt prevăzute peste 33 de milioane de lei, bani care vor merge către domeniul sănătăţii. Astfel, CJ Dolj continuă să aloce bani pentru modernizarea şi dotarea unităţilor aflate în subordinea sa. Vorbim despre continuarea lucrărilor de modernizare şi extindere a Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dotarea cu echipamente medicale a Clinicii de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară, extinderea Centrului Medical de Radioterapie ori amenajarea incintei SCJU. De asemenea, autorităţile judeţene au în vedere extinderea şi modernizarea clădirii în care funcţionează Secţia de oncologie. „În anii trecuţi a fost o strategie a Consiliului Judeţean ca să ne ducem către zona de sănătate şi ne-am dus câţiva ani pe zona de sănătate, astfel încât o listă pe care am făcut-o cu o parte din investiţiile importante pe care le-am avut în sănătate se ridică undeva la 30 de milioane de euro. Acum vorbim de 17% pentru faptul că se cam termină lucrările în această zonă“, a declarat Ion Prioteasa, care a adăugat că, la Craiova, se va înfiinţa un Institut Oncologic, separat de ceea ce există în spital, cu autonomie şi buget propriu.

Protecţia mediului şi cultura, alocări generoase
Aşa cum arată bugetul aprobat deja de către consilierii judeţeni, peste 50 de milioane de euro vor merge, în acest an, către protecţia mediului. Este vorba despre investiţiile în cadrul Masterplanului de Deşeuri, cel mai mare proiect derulat de Consiliul Judeţean Dolj.
De asemenea, peste 26 de milioane de lei vor merge către numeroasele proiecte derulate de instituţiile de cultură din subordinea CJ Dolj. Fie că vorbim despre restaurarea şi consolidarea Culelor Cernăteşti şi Brabova, despre restaurarea şi consolidarea Casei Dianu ori despre construirea Centrului Internaţional „Constantin Brâncurşi“, Consiliul Judeţean Dolj rămâne fidel dorinţei de a pune judeţul pe harta culturală a ţării.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ