Principala cauză a solicitării de majorare a tarifului perceput de SC Salubritate Craiova SRL rezidă în creşterea cheltuielilor salariale în acest an, ca efect al majorării salariului minim pe economie, asta ţinând cont de procentul mare de angajaţi ai Salubrităţii care beneficiază de acest gen de retribuţie. „Prin HG nr.846/2017 privind stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată se prevede ca, începând cu 1 ianuarie 2018, salariul minim brut pe ţară, garantat în plată, care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 1900 lei lunar, unde se va înregistra o creştere brută de 31,03%. Având în vedere faptul că ponderea salariaţilor care beneficiază de salariul minim pe economie al SC Salubritate Craiova SRL este de 60%, conform organigramei, iar la activitatea de salubrizare stradală ponderea acestora este de 86,68%, se impune ca tarifele pentru serviciile prestate să fie corelate cu prevederile legislative”, se arată în raportul întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova.

Contribuţiile şi prima de vacanţă umflă tariful
Alte motive bifate în justificarea majorării de tarif sunt legate de majorarea salariilor brute ale angajaţilor pentru ca aceştia să nu aibă retribuţia netă diminuată prin mutarea obligaţiilor în sarcina salariaţilor, precum şi mult pomenitele prime (vauchere) de vacanţă, care ajung în 2018 şi la oamenii Salubrităţii. „Conform HG nr. 940/2017, pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobate prin HG nr.215/2009, s-a hotărât în Contractul Colectiv de muncă 2017-2019, al SC Salubritate Craiova SRL, la art.24, alin.2, că fiecare salariat, cu ocazia plecării în concediul de odihnă, are dreptul la o primă de vacanţă, acordată sub formă de voucher, în cuantum de 1.450 lei. Prin Actul Adiţional nr. 3/2017, la Contractul Colectiv de muncă 2017-2019, s-a hotărât acordarea unui procent de 20%, adăugat la salariul de bază, astfel încât să fie acoperit transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Astfel, raportat la cele de mai sus, prin toate reglementările juridice menţionate, cheltuielile suplimentare cu munca vie au condus la o creştere a tarifelor pentru activităţile de salubrizare, respectând prevederile ANRSC nr.109/2007”, se arată în documentaţia înaintată consilierilor locali.
În plus, reprezentanţii SRL-ului municipal de salubritate şi-au mai calculat un procent de 2,89 la sută din cheltuielile salariale pe care trebuie să-l achite pentru că nu respectă ultimele reglementări legale privind angajarea persoanelor cu handicap. Alte 2,25 procente cad în sarcina angajatorului în lumina noilor reglementări fiscale. Salubritatea mai invocă şi creşterea cheltuielilor cu combustibilii şi cu apa folosită în activitate, dar şi o majorare de costuri ce vine la acţiunea directă a Consiliului Local Municipal. Este vorba despre creşterea tarifului de depozitare a gunoiului la Mofleni, în celulele administrate de ECO Sud, aprobată de aleşii locali în luna decembrie a anului trecut, când tariful a crescut de la 17,65 euro/tonă fără TVA, la 19,27 euro/tonă fără TVA. Tariful de salubritate creşte, potrivit proiectului supus aprobării CLM, de la 6,60 lei fără TVA/persoană, la 7,07 lei fără TVA (8,41 lei cu TVA). În cazul persoanelor juridice, tariful propus este de 90,54 lei/metru cub.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ