Povestea unui fiasco pe bani
Cel mai spectaculos proiect turistic al Vâlcii a murit în scutece

Singurul parc de aventuri destinat sezonului de vară în judeţul Vâlcea a sucombat în scutece. Nu înainte însă de a înghiţi câteva miliarde de lei, bani publici. Proiectul Adventure Park urma să fie construit la Voineasa-Obârşia Lotrului, lângă pârtia de schi, şi să contribuie în mod considerabil la dezvoltarea infrastructurii turistice a judeţului Vâlcea.

0

Tiroliene, piste pentru kart-uri şi trotinete, covoare rulante cu sistem tubing, pârtie de schi de vară. Acestea sunt numai câteva dintre atracţiile Adventure Park, ilustrate în imagini deosebit de atractive ale firmei Primavera Design din Deva, care a făcut studiul de fezabilitate. Povestea acestui fiasco pe bani începe în urmă cu nouă ani. Aşadar, în anul 2009, Consiliul Judeţean Vâlcea, Consiliul Local Vaideeni şi Consiliul Local Voineasa se asociau pentru a demara două proiecte europene ce urmau să dezvolte infrastructura turistică de iarnă şi de vară a zonei de nord a judeţului: Domeniul schiabil Transalpina Ski Resort şi Adventure Park. Această asociere s-a făcut pe baza terenurilor pe care atât Voineasa cât şi Vaideeniul le au în zonă. Primăria Voineasa a recunoscut şi a semnat dreptul de proprietate al Vaideeniului pe aceste terenuri (299,4 hectare), pentru care, de altfel, Vaideeniul plăteşte impozite către UAT Voineasa şi pentru care deţine documente de proprietate, confirmate ulterior atât prin carte funciară, cât şi prin ordin prefectural. În cele din urmă, proiectul european Transalpina Ski Resort a fost schimbat în proiect cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar Adventure Park urma să parcurgă traseul finanţării europene.

Bani aruncaţi
În 16.11.2012, Consiliul Judeţean Vâlcea, al treilea partener în acest proiect, aprobă indicatorii tehnico-economici şi studiul de fezabilitate pentru Adventure Park, ce urma să fie finanţat prin POR 2007-2013. Valoarea investiţiei era de 21.730.934,78 lei, iar cele două primării asociate ar fi trebuit să contribuie fiecare cu 5.155.978, 79 lei, reprezentând câte 25% din cheltuielile eligibile.
Surpriză, însă. La câteva luni după această a doua asociere, Primăria Voineasa contestă în instanţă dreptul de proprietate al Primăriei Vaideeni asupra golurilor alpine din Bora-Puru-Petrimanu, pe care urma să se deruleze proiectul. Motivul? Aceste terenuri se află pe raza comunei Voineasa, deci, aparţin Primăriei Voineasa. Începe sarabanda proceselor, se pierde finanţarea. Dar proiectul înghiţise deja mulţi bani. Dăm doar un exemplu: Primăria Voineasa plătise firmei Primavera Design circa 3,5 miliarde lei vechi pentru studiul de fezabilitate.

Primarul din Vaideeni: ”Blocăm, pentru nişte orgolii, dezvoltarea frumosului nostru judeţ”
La ora actuală, procesul a fost retrimis spre rejudecare la Judecătoria Piteşti de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi, deocamdată, nu a fost fixat un termen. ”Ne judecăm de cinci ani pe o speţă foarte clară. Deţinem acele terenuri netulburaţi de nimeni, din 1945, de la Reforma Agrară. Atunci ne-au fost daţi acei munţi, nici măcar nu erau în judeţul Vâlcea, nici gând să fie acolo proprietară comuna Voineasa. Era Cernădia, judeţul Gorj. Toate comunele din Sibiu care aveau proprietăţi la vremea respectivă sunt şi acum proprietare incontestabile la Voineasa. La fel, cei din Gorj. În 2016, am obţinut o hotărâre definitivă şi irevocabilă că suntem proprietari pe Golul alpin Bora. Pe lângă faptul că avem carte funciară, cadastru, avem şi semnăturile celor din Voineasa că suntem proprietari. Au recunoscut acest drept de proprietate cu ocazia parteneriatelor făcute pentru proiectele Ski Resort, pentru Advencer Park, în 2009, 2010, 2013. Deci, ne certifică UAT Voineasa că suntem proprietari, iar acum, din cauza unor ambiţii, s-a blocat tot ceea ce trebuia să fie frumos acolo. Din păcate, probleme sunt şi cu instanţele de judecată, care nu înţeleg speţa. Probabil că nu ştiu ce înseamnă Reforma Agrară din anul 1945. Judecătorii nu se pricep să facă diferenţa între dreptul de proprietate şi proprietatea de pe raza administrativ-teritorială. Blocăm, pentru nişte orgolii, dezvoltarea frumosului nostru judeţ care ar putea exploda din punct de vedere turistic”, spune primarul comunei Vaideeni, Daniel Băluţă.

În condiţii de litigiu, proiectul nu are nicio şansă
În încercarea de a mai salva ceva din spectaculosul Adventure Park, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a organizat, la un moment dat, o întâlnire între cele două primării. În van, deocamdată. Specialiştii CJ afirmă că în condiţii de litigiu, proiectul Adventure Park nu are nicio şansă. Şi că este perimat, din punct de vedere al documentaţiei, valabilă pe o perioadă de doi ani. Aşadar, în eventualitatea fericită în care va fi reluat, alţi bani, altă „distracţie”!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ