Obligaţia consecvenţei

0

Toata lumea recunoaşte că ALDE a fost şi este cel mai consecvent partid al ultimilor ani. Atât în chestiuni economice, cât și mai cu seamă în bătălia atât de necesară pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Faptul că în permanenţă în toata ţara, nu doar în Dolj, vin oameni de valoare alături de noi demonstrează din plin acest lucru.
Ca partid liberal autentic, noi nu ne putem împăca cu realitatea unui stat golit de fundamentele sale constituţionale.
Pentru noi, statul de drept nu este statul de drepţi! Eliminarea exceselor de putere din partea oricărei puteri din statul român rămâne obiectivul nostru principal.
Abuzurile care, iată, sunt acum devoalate unul câte unul nu au ce să mai caute într-o democraţie de tip occidental aşa cum vrem să fim. De aceea, ALDE va rămâne partidul cel mai vocal pe direcţia apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.
În următoarea perioadă, vom definitiva proiectele de lege privind funcţionarea comisiilor parlamentare de anchetă şi legea privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale Unice de Interceptări, care vor fi depuse la Parlament ca iniţiative legislative ale ALDE.
Sunt două proiecte care, alături de legile justiţiei, vor contribui la o normalizare a modului de funcţionare a instituţiilor legitime ale statului de drept în România. Aceste instituţii nu trebuie să mai fie subminate sau substituite chiar de structuri de putere oculte sustrase controlului public, cu preocupări ce contravin intereselor fireşti ale poporului român.
Vrem să reîntronăm în România principiile care stau la baza oricărui stat de drept.
1. Prevalenţa drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor în faţa instituţiilor;
2. Instituţii alese democratic ce exercită puterea în baza legitimităţii date de votul alegătorilor, fără nicio interferenţă din partea instituţiilor de forţă.
3. Separaţia şi controlul reciproc al puterilor, pentru a preîntâmpina derapajele şi excesele caracteristice abuzului de putere;
4. Domnia legii (rule of law). Constituţia este legea supremă.
Vom continua cu încăpăţânare să ducem această bătălie exclusiv cu arme democratice: dezbaterea şi votarea unor legi care să împiedice abuzurile, organizarea unor dezbateri cu reprezentanţii magistraţilor şi ai altor asociaţii profesionale de profil, conştientizarea publicului asupra realităţii.
Viitorul va arăta înzecit că bătălia noastră a fost şi este justă. România nu este un poligon de încercare, ci o ţară care ştie să-şi apere democraţia, valorile şi interesele fundamentale.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ