Învăţămintele istoriei

0

Sâmbătă, 27 ianuarie, pe întreg mapamondul a fost marcată Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului, desemnată astfel de către Organizaţia Naţiunilor Unite, în anul 2005. Oricât de mult am repeta numărul victimelor şi ororile comise de către nazişti şi aliaţii acestora, niciodată nu vom putea evidenţia îndeajuns rănile pe care Holocaustul le-a provocat poporului evreu şi celorlalte grupuri etnice şi minorităţi, în primul rând, şi umanităţii în ansamblul ei, în al doilea rând. Asociaţia Liga Albanezilor din România a marcat această zi, la sediul din Craiova, printr-o întâlnire cu membri şi simpatizanţi, în cadrul căreia s-au purtat discuţii şi s-au vizionat imagini şi filme care, pe de o parte, să ilustreze înfricoşătorul genocid şi amploarea acestuia, iar pe de altă parte să scoată la lumină figurile celor care au fost deasupra timpurilor barbare pe care le-au trăit şi şi-au adus contribuţia, fiecare după puteri, la salvarea unora dintre cei prigoniţi.
Pentru România, astăzi, la fel ca pentru întreaga lume civilizată care a recunoscut şi şi-a asumat partea sa de vină în istoria Holocaustului, prioritare trebuie să fie educaţia şi comunicarea publică în direcţia respectului faţă de celălalt, indiferent de etnie, religie, opţiune politică şi, în general, indiferent de particularităţile şi preferinţele sale. Stereotipurile şi prejudecăţile care vizează anumite grupuri sau categorii de persoane, adesea colportate de actori importanţi ai vieţii publice, nu fac decât să ne depărteze pe unii de ceilalţi, să inoculeze temeri iraţionale şi să sădească seminţele învrăjbirii.
Din acest motiv, clasa politică este prima care trebuie să dovedească înţelepciune, să-şi poarte luptele numai pe terenul argumentelor, să nu se folosească de ştirile false, de istoria denaturată şi să nu construiască demoni artificiali, pentru a-şi satisface scopurile electorale. Poate mai mult decât oricare alt an de după 1989, anul 2018 trebuie să fie pentru România un an al unităţii, un an în care, recunoscându-ne fiecare greşelile şi lipsurile, să ne apropiem mai mult unii de ceilalţi, să dobândim mai multe încredere la nivel social şi să construim o ţară aşa cum ne-o dorim.

Deputat Bogdan-Alin Stoica – Asociaţia Liga Albanezilor din România

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ