Deputatul Daniela Oteşanu: „Peste 25% din divorţuri au ca motiv violenţa în familie”

În cea mai recentă declaraţie politică din Camera Deputaţilor, intitulată „Spune nu violenţei în familie!" , deputatul PSD de Vâlcea, Daniela Oteşanu, le îndeamnă pe femei să anunţe imediat autorităţile în cazul în care sunt bătute, abuzate, batjocorite. Militantă a dreptului femeii de a trăi într-un mediu civilizat şi de a-şi creşte copiii într-un climat sănătos, Daniela Oteşanu a vizitat de mai multe ori centrele maternale din judeţul Vâlcea. În cadrul acestor întâlniri le-a prezentat mamelor în dificultate filme cu subiecte comune cu ale lor, dar şi cu soluţii pentru anumite situaţii, le-a oferit daruri şi nu în ultimul rând, le-a încurajat. Iată declaraţia politică a parlamentarului PSD:

0

„Spune nu violenţei în familie!”
Declaraţia mea politică de astăzi se doreşte un mesaj împotriva violenţei în familie, un lucru întâlnit din ce în ce mai des în zilele noastre, din cauza stresului, grijilor, lipsei banilor şi a altor factori.
Societatea noastră se confruntă din ce în ce mai mult cu problema violenţei în familie. În România, mai ales în mediul rural, unele femei sunt atât de speriate de ceea ce păţesc, încât uneori cred că este normal să fie molestate şi că ele se fac vinovate pentru ceea ce se întâmplă. Mai grav este faptul că în unele cazuri şi copiii asistă la scenele de violenţă, iar acest lucru îi poate afecta pe termen lung, de multe ori modificându-le comportamentul în acest sens. Dar cum apare violenţa în familie? De cele mai multe ori, aceasta se manifestă din partea persoanei care vrea să îşi arate dominaţia şi puterea faţă de celălalt membru al familiei. La început, se manifestă prin deviaţii de comportament, scandaluri, iar mai apoi prin violenţă fizică. (…).
Cauzele apariţiei violenţei în familie sunt multiple. Foarte multe provin de la ceea ce a trăit agresorul în copilărie, când chiar el a fost victimă, altele apar din cauza educaţiei, şi aici vedem că mai ales în mediul rural predomină astfel de cazuri, apoi putem vorbi despre stres, lipsa banilor, care este un factor important, alcoolul, factor de la care se poate ajunge şi la crime.
Iar în rândul tinerilor au fost cazuri când şi drogurile au fost un factor declanşator al unor scandaluri cu final nefericit în familie. Vedem din statistici că peste 25% din divorţuri au ca motiv violenţa în familie.
Ce este de făcut pentru ca acest fenomen să înceteze? Cel mai important este că femeile se pot informa, îşi pot spune poveştile de viaţă în centre speciale şi pot sesiza cu curaj autorităţile. Bineînţeles că cel mai bine ar fi ca doamnele să anunţe imediat autorităţile în cazul în care sunt bătute, abuzate, batjocorite, însă lipsa curajului continuă să predomine. Din punct de vedere al copiilor, aceştia trebuie protejaţi şi ţinuţi departe de astfel de scandaluri, pentru că studiile spun că aceste lucruri îi afectează, iar comportamentul lor, când vor ajunge la maturitate, va avea de suferit.
Aşadar, pentru ca violenţa în familie să scadă şi chiar să fie eliminată, persoanele abuzate trebuie să aibă curajul să oprească aceste deviaţii de comportament înainte de a fi prea târziu pentru ele. Trebuie înţeles faptul că nu mai suntem în evul mediu, iar femeile nu sunt mai prejos sau mai presus decât bărbaţii, au acelaşi statut în societate, trebuie respectate şi apreciate în egală măsură.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ