Potrivit legii, câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi trebuie să fie eutanasiaţi
Iată cum ar fi trebuit să se procedeze, conform Legii 258/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân:
”Art. 4. (1) Câinii fără stăpân vor fi cazaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, pentru o perioadă de 14 zile lucrătoare. (…)
Art. 7. (…) (2) Câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare”. Punct!
Câini aduşi în urmă cu cinci ani la adăpost, hrana zilnică 100 de lei
Aflăm de la primarul Gutău că medicul de la adăpostul Feţeni, care are un salariu de 8.000 de lei pe lună, a eutanasiat anul trecut doar doi câini bolnavi. Hm, cu restul ce-o fi făcut? Tot primarul spune că la acest adăpost există câini aduşi în urmă cu cinci ani. Cât costă hrana zilnică pentru fiecare? 100 de lei! Iar în adăpostul de la Feţeni sunt acum 477 de câini.
Şi mai spune ceva primarul: că angajaţii adăpostului dădeau câinii pe ţigări unor aşa-zişi iubitori de animale, care, după 50 de metri, îi abandonau. Bine ar fi ca în acest an să li se dea şansa de a lucra şi fuma în altă parte.
În timp ce unii îşi împing copiii să protesteze de la 6 dimineaţa pentru libertatea acestor animale, şi aşa prea libere, familiile celor două persoane ucise de câini pe câmpul de la Copăcelu cer primăriei daune de 2 milioane de euro. De unde? Evident, din bugetul local. În paralel, fenomenul proliferează: 30 de câini în călduri la noul mall, câini pe dealul Capela, la Goranu, în Ostroveni, în zona Nord. Pretutindeni, haite periculoase.
Adopţiile vor fi monitorizate
În acest context, primarul Mircia Gutău anunţă amenzi drastice pentru persoanele care adoptă câini de la adăpostul Feţeni, apoi îi lasă liberi pe străzi. „Cei care doresc să adopte câini o pot face numai după ce se respectă condiţiile speciale. Cipul câinelui va fi notat, iar cei care adoptă vor semna un contract. Dacă acel câine va fi prins pe stradă liber, persoana care l-a adoptat va plăti amendă de mii de lei. Noi nu mai putem da bani din bugetul local pentru a prinde de şapte ori acelaşi câine”.
În coadă de… câine
Dacă în ce priveşte adopţia incorectă Mircia Gutău a fost foarte clar, rămâne incertă problema câinilor sănătoşi, rămaşi în padocul Feţeni. „Cei sănătoşi vor fi sterilizaţi” a declarat edilul. Întrebarea firească după această declaraţie: Dacă vor fi sterilizaţi şi apoi lăsaţi liberi înseamnă că au devenit mieluşei şi nu vor muşca mai departe? Tot cu o oarecare sfială, primarul a spus că va aplica legea întocmai.
Proiecte anunţate
La începutul acestui mandat, Mircia Gutău se angaja ca va scăpa oraşul de câini şi anunţa măsuri precum: recensământul câinilor din gospodării, ciparea acestora cu cipuri speciale (ce pot da, prin citire de la distanţă, informaţii despre numele proprietarului) şi introducerea datelor în RECS – Registrul Electronic al Câinilor cu Stăpân, precum şi sterilizarea masivă în special a femelelor, pentru stoparea înmulţirii caninelor. Era anunţat şi un proiect comun cu Consiliul Judeţean Vâlcea pentru un program similar măcar în comunele limitrofe Râmnicului, de unde sunt abandonaţi o bună parte din câinii prezenţi pe domeniul public al municipiului. Bune idei, nu trebuie uitate.
Foarte bine punctat. In cazul cainilor fara stapan a trebuit sa moara un copil, a trebuit ca sute de oameni zile in sir sa iasa in strada si sa ceara o lege de gestionare a cainilor fara stapan conforma cu cea din tarile europene prin care sa fie aparat dreptul la viata al cetateanului. Cainii fara stapan sunt un atentat la sanatatea si siguranta cetateanului. Autoritatile locale nu trebuie sa gaseasca diverse scuze, ci solutii astfel incat sa gestioneze efectiv aceasta situatie si prin aplicarea integrala a prevederilor legale sa o rezolve. Sunt orase in care autoritatile s-au implicat real si au rezolvat problema. De ce altii nu sunt capabili?