Adevărul despre economie

0

Nimeni nu poate contesta faptul că Ziarul Financiar (ZF) este cea mai prestigioasă publicaţie de profil din România. Analizele sale sunt respectate şi luate în considerare de toţi actorii participanţi la mediul economic şi financiar.
Recenta analiză a celor de la ZF arată clar şi fără echivoc că economia românească a crescut în 2017 pe baze solide: industrie, investiţiile companiilor şi agricultură. Nu doar consum, aşa cum arhanghelii apocalipsei economice propagau prin ştiri false.
”Surpriza pozitivă (legată de economia românească) este creşterea producţiei industriale şi a formării brute de capital fix”- se arată în analiza specialiştilor de la ZF.
Aproximativ un sfert din creşterea economică a fost adus prin formare de capital fix, adică investiţiile făcute de companii în bunuri durabile (maşini, echipamente, ş.a.m.d.). Altfel spus, companiile româneşti şi străine au arătat încredere mare în perspectivele de creştere ale economiei. Această încredere va face ca investiţiile din 2017 să fie un fundament solid pentru susţinerea creşterii economice şi în 2018, şi anii următori.
Creşterea producţiei industriale este cealaltă componentă majoră, furnizoare de creştere economică (în special prin industriile de automobile şi IT). De asemenea, agricultura a avut şi ea o contribuţie importantă la creşterea economică.
Acesta este adevărul despre creşterea economiei româneşti în 2017 şi sper că de acum încolo va fi tratat ca atare.
Conştienţi de soliditatea acestei creşteri, guvernul PSD-ALDE era firesc să ia decizii privind regăsirea unei părţi din această creştere economică în calitatea vieţii românilor, lucru pe care l-am şi făcut prin creşterea veniturilor.
Nu am inventat o mie de pretexte pentru a invoca o falsă nevoie de austeritate. Am căutat să creştem economia pentru a avea ce distribui. Cu echilibru, cu paşi mici, dar aducând un pic mai bine în viaţa familiilor de români.
Aceasta este filosofia pe care o vom aplica şi în 2018: Progres economic şi mai mulţi bani în buzunarele românilor.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ