Miza pe raţiune

0

ALDE nu şi-a dorit niciun moment instabilitatea guvernamentală. Încă din primele zile ale acestui an, am anunţat că preocuparea noastră este centrarea guvernării pe agenda cetăţeanului, pe acele măsuri menite să tureze motoarele creşterii economice.
Din păcate, s-a ajuns la acest moment al căderii celui de-al doilea guvern susţinut de Coaliţia PSD-ALDE. Politica operează peste tot în lume mai ales cu realităţi, nu doar cu idealuri şi aspiraţii. România nu este prima ţară democratică şi nu va fi nici ultima în care unele guverne au o viaţă foarte scurtă.
ALDE a luat act de demisia lui Mihai Tudose, ca urmare a retragerii sprijinului politic al PSD. Important acum este să recurgem la raţiune şi la soluţiile constituţionale pentru a repune guvernarea pe un aliniament de stabilitate într-un an atât de important, mai ales din punct de vedere economic.
Propunerea oficială pentru funcţia de premier va fi făcută în cadrul Coaliţiei de guvernare PSD-ALDE. Două sunt obiectivele majore pe care ALDE le are în vedere în această nominalizare:
Primul se referă la poziţia clară a noului premier împotriva sistemului paralel de putere şi susţinerea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Nu mai trebuie să existe semne de întrebare în spaţiul public cu privire la influenţa nefastă a sistemului paralel asupra premierului şi guvernului.
Al doilea se referă la agenda de guvernare şi viziunea noului premier cu privire la punerea în practică a acestei agende. Sunt câteva priorităţi de ţară asupra cărora trebuie concentrată întreaga activitate a guvernului: consolidarea creşterii economice, regăsirea acestei creşteri în vieţile românilor, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, stabilizarea sistemului fiscal, promovarea legilor justiţiei în sensul protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.
ALDE va ţine foarte mult ca nominalizarea noului premier să întrunească toate acele condiţii pentru ca activitatea guvernului să fie dedicată cu adevărat obiectivelor precizate mai sus.
În ceea ce priveşte poziţia Preşedintelui Iohannis, ea nu poate şi nu trebuie să fie alta decât cea descrisă de cadrul constituţional.
Există o majoritate clară în Parlament a Coaliţiei PSD-ALDE, rezultată în urma votului românilor din decembrie 2016. Conform Constituţiei, Preşedintele trebuie să numească un premier din partea Coaliţiei PSD-ALDE. Orice alt demers contravine votului românilor care au decis majoritatea parlamentară în intervalul 2016-2020.
Preşedintele va trebui să ia act de majoritatea parlamentară existentă şi să respecte Constituţia.

Deputatul ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ