Craiovenii au început să-şi îngroape patrupedele în simbolul oraşului
Parcul „Romanescu“, cimitirul animalelor

Probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic al Craiovei, Parcul „Romanescu“, cel mai mare parc natural din estul Europei, atrage anual un număr impresionant de vizitatori. Şi nu puţini au fost cei care, seduşi de peisaje, de liniştea şi atmosfera din această oază de verdeaţă urbană, s-au referit la el ca fiind „un colţ de Rai“ pe Pământ. Probabil la asta s-au gândit şi proprietarii unui patruped pe nume „Piky“ pe care au decis să-l îngroape fix în parc. Iar decizia lor ar fi trecut neobservată dacă stăpânii animalului n-are fi hotărât să-i pună la căpătâi şi o piatră funerară special comandată pentru „nobilul căţeluş“.

0

Suntem convinşi că, în momentul în care Edouard Redont îşi prezenta proiectul la Expoziţia Internaţională de la Paris din 1900, nu se gândea nimeni că parcul va ajunge loc de veci pentru câini, fie ei chir şi „nobili“. Şi, totuşi, un secol mai târziu, chiar asta se întâmplă. Nimeni nu pare să ştie când a apărut cu exactitate piatra funerară, însă, dacă este să ne luăm după mesajul inscripţionat de prorpietarii patrupedului, s-ar părea că el nu este chiar recent, ci datează din luna mai a anului 2016. Aceasta ar fi data la care şi-a dat ultima suflare Piky, a cărui rasă nu a putut fi descifrată din „magnificul“ desen care tronează deasupra numeului (dacă ar fi să ghicim, am zice pechinez). Este însă extrem de ciudat cum de, vreme de aproape doi ani, mormântul nu a fost descoperit de angajaţii RAADPFL, regia în administrarea căreia se află Parcul „Romanescu“, ori de poliţiştii locali care mai patrulează pe acolo, chiar dacă acesta nu se află într-o zonă prea frecventată, fiind localizat în partea de est a parcului, în apropiere de ieşirea către strada Potelu.

„Restul e tăcere“, dar şi multă nesimţire
Micul mormânt, dotat cu piatră funerară şi două borcane pe post de vaze pentru flori, nu este privit însă cu ochi buni de către craioveni. „Înţeleg că există persoane care se ataşează foarte mult de animale, mai ales de câini, dar să vii să-l îngropi în parc este dovadă de nesimţire. Nu poţi să faci aşa ceva. Da, este un parc public, dar asta nu înseamnă că fiecare poate să facă ce vrea în el. Sper că va fi îndepărtat cât mai repede de către autorităţile locale“, a declarat Petre Buteanu, un craiovean care venise în parc cu nepoţelul. Acesta spune că, deşi locuieşte în apropierea parcului pe care îl frecventează des, nu a observat piatra funereră, cel mai probabil din pricina vegetaţiei bogate.

Sorin Manda: „Nu este normal!“
Întrebat despre această situaţiei, administratorul public al Craiovei, Sorin Manda, a declarat că situaţia va fi remediată în scurt timp. „Parcul Romanescu este un simbol al oraşului şi este greu de crezut că cineva s-a gândit că asta ar fi o idee bună. Nu este deloc normal şi vom lua măsuri pentru remedierea situaţiei. Din nefericire, având în vedere că se află într-o zonă mai retrasă, nu văd cum am putea să-i identificăm pe cei care au făcut asta. Totuşi, craiovenii trebuie să ştie că, în parc, există foarte multe camere de luat vederi, astfel că îi sfătuim să se gândească bine înainte să facă ceva ce ar putea ajunge să regrete“, a declarat Sorin Manda.

Recent reabilitat
Trebuie precizat că Parcul „Nicolae Romanescu” a trecut, recent, printr-un proces amplu de modernizare, care a costat aproape 11 milioane de euro. Cu aceşti bani, cea mai mare parte provenind din fonduri europene, au fost refăcute aleile, cascadele, iluminatul public, dar a fost montat şi un sistem video cu dispecerat. Parcul „Nicolae Romanescu” are o suprafaţă de 90 de hectare şi este situat în partea de sud a oraşului, fiind principalul punct de atracţie al Băniei.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ