Municipalitatea craioveană sărbătoreşte Centenarul botezând o piaţă şi un parc din Centru. MLNR dăruieşte parcului şi un monument dedicat Marii Uniri
Masoneria sponsorizează primăria

Ultima şedinţă de Consiliu Local Municipal din acest an are pe ordinea de zi şi două proiecte privind numele a două amplasamente din Craiova. Piaţa Mihai I şi Parcul 1 Decembrie 1918 vor apărea în nomenclator din acest final de an, ultima dintre ele beneficiind şi de un monument de care Primăria Craiova face rost printr-o sponsorizare.

0

Prima piaţă, botezată Mihai I în cinstea ultimului suveran al României, decedat la începutul acestei luni, este, de fapt, parcarea din intersecţia de la „Minerva”, cea în care liberalii doljeni propuneau recent amplasarea unui bust al lui Ionel Brătianu. „La 05 Decembrie 2017 a încetat din viaţă Majestatea Sa Regele Mihai I al României, după o viaţă închinată slujirii intereselor naţionale şi a poporului român. Prestigiul municipiului Craiova se leagă de persoana Majestăţii Sale, Regele Mihai, prin înfiinţarea a două dintre instituţiile sale reprezentative, Universitatea din Craiova şi Filarmonica Oltenia, al căror decret de înfiinţare, în anul 1947, poartă semnătura Regelui. De asemenea, Craiova şi Oltenia datorează Regelui Mihai viaţa ostaşilor, subofiţerilor şi ofiţerilor Regimentului 1 Artilerie Grea din Craiova, aflat, în ajunul actului istoric înfăptuit de Majestatea Sa la 23 August 1944, pe frontul din Moldova, fiind una dintre ultimele unităţi ale armatei române prezente în faţa invaziei armatei sovietice. În semn de recunoştinţă şi spre amintirea legăturii istorice dintre municipiul Craiova şi Majestatea Sa Regele Mihai I al României, PROPUNEM: Atribuirea denumirii „PIAŢA REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI” terenului situat în municipiul Craiova, la intersecţia străzilor Mihail Kogălniceanu şi Calea Unirii, teren în suprafaţă de 945 mp, aparţinând domeniului public al municipiului Craiova, conform Hotărârii de Guvern nr.141/2008, poziţia 2690 – Parcare auto”, se arată în raportul întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova.

MLNR pune un monument circular în centrul triunghiului de la Madona Dudu
Cel de-al doilea amplasament propus la botez de aleşii locali craioveni se află între străzile Bibescu, Libertăţii şi Madona Dudu, peste drum de biserica omonimă. Triunghiul verde cu pricina va fi ridicat la rangul de parc şi va primi denumirea de Parcul 1 Decembrie 1918, potrivit unui proiect de hotărâre iniţiat de consilierul local social-democrat Radu Marin Traian. Este vorba de această dată despre un proiect de hotărâre combinat, jumătate de atribuire de denumire şi jumătate de acceptare a unei sponsorizări. Astfel, al doilea punct al proiectului de hotărâre prevede amplasarea în noul parc a unui monument dedicat Centenarului Unirii, „pe cheltuiala exclusivă a Asociaţiei M.L.N.R.”. Documentaţia ataşată proiectului conţine şi o adresă din partea Marii Loji Naţionale a României, căci despre ea este vorba, precum şi un draft al contractului de sponsorizare, prin care MLNR se obligă să predea sponsorizarea „într-un timp rezonabil”, respectiv cinci zile lucrătoare, dar nu mai târziu de sfârşitul lunii calendaristice în care se semnează contractul.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ