Anul 3 D: Ce facem în 2018?

0

Dincolo de efervescenţa jocului politic, dus uneori dincolo de limitele bunului simţ public, anul 2017 a fost un an bun pentru români şi pentru România. Guvernul din care ALDE face parte nu şi-a îndeplinit toate obiectivele, dar lucrurile importante pe care şi le-a propus le-a realizat. Numai purtătorii de rea-credinţă la butonieră pot refuza să vadă această realitate.
Am promis creştere economică de 5% şi avem, iată, creştere economică de 7%.
Am promis că ne vom încadra în ţintele de deficit şi în celelalte condiţionalităţi asumate prin criteriile Tratatului de la Maastricht. Iată că ne-am încadrat.
Am promis creşterea veniturilor şi a puterii de cumpărare. Salariaţii au cu 11% puterea de cumpărare mai mare, iar pensionarii cu 12% chiar şi în condiţiile creşterii unor preţuri la anumite produse.
Am promis că vom lua taurul de coarne şi vom restabili încrederea oamenilor în justiţie (ajunsă la cel mai jos prag în ultimii 28 de ani). Suntem pe punctul să facem acest lucru, respectând cerinţele Comisiei Europene şi ale Comisiei de la Veneţia. Lucrând pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, nu împotriva lor.
Ce facem în 2018?
Anul 2018 trebuie să fie un An 3 D. Adică un an al Dezvoltării, al Decenţei şi al Demnităţii.
Este un an vital pentru consolidarea creşterii economice. Este anul în care trebuie relansate investiţiile publice şi în care trebuie să pregătim legislativ marea ofensivă economică a următorului deceniu. Condiţia României de stat solid din punct de vedere economic se joacă în aceşti ani care vin.
De modul în care vom aşeza acum lucrurile în economie şi de pe poziţia de membru Schengen, statut pe care eu cred că îl vom obţine curând (2018-2019), va depinde soarta noastră pentru multe decenii de acum înainte.
Este un context excepţional (parteneriatul cu SUA, creşterea influenţei în UE etc.) de care trebuie să profităm.
2018 trebuie să fie un an al DECENŢEI. Un an al decenţei tuturor – politicieni şi cetăţeni deopotrivă. Sunt multe lucruri care ne unesc şi care au făcut posibilă împlinirea unui veac de stat unitar. Trebuie să aşezăm miza pe ele. Pe valori, pe buna credinţă, pe un consens minimal în chestiunile cu adevărat importante. Să nu mai cădem pradă egoismelor şi manipulărilor de toate felurile. Să învăţăm să căutăm adevărul şi echilibrul. Să ne ascultăm argumentele unii altora fără să urlăm în ”portavoci” politice asurzitoare…
2018 trebuie să fie totodată un an al DEMNITĂŢII. Nimic nu există fără respectarea demnităţii fiinţei umane. Românii pot reînvăţa împreună lecţia demnităţii oriunde s-ar afla ei în ţară sau răspândiţi în lumea largă. Ţara trebuie să aibă grijă de toţi, şi de cei mai norocoşi sau mai întreprinzători, şi de cei mai puţin activi sau norocoşi.
Dezvoltarea economiei şi a educaţiei, creşterea calităţii vieţii pentru toţi românii din oraşe şi sate, o relaţie radical mai bună cu diaspora românească, un nou statut al ţării în UE, folosirea mai raţională a banilor interni şi a fondurilor europene – toate acestea sunt resurse ce vor garanta şi securiza demnitatea românească.
Eu asta cred că trebuie să ne propunem pentru 2018. La mulţi ani şi încredere tuturor!

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ