Deputatul Daniela Oteşanu – demers pentru educarea elevilor de la ţară în privinţa igienei

Deputatul PSD de Vâlcea, Daniela Oteşanu (foto), le propune parlamentarilor să sprinjine demararea unei campanii ce urmează să se desfăşoare în şcolile din mediul rural, în scopul educării elevilor în privina igienei. Potrivit declaraţiei politice referitoare la această propunere, elevii trebuie informaţi cu privire la importanţa spălatului pe mâini în prevenirea unor serii de riscuri pentru sănătate, cu care ei s-ar putea confrunta oricînd.

0

Statistici îngrijorătoare
„Vă propun să demarăm în fiecare judeţ, în şcolile din mediul rural pentru elevii cu vârste între 5 şi 15 ani, împreună cu corpul didactic şi auxiliar, dar şi cu autorităţile locale care au responsabilităţi în acest sens, o campanie pentru educarea copiilor privind utilizarea apei, în scopul realizării igienei sanitare de bază. Apa potabilă este un drept al omului esenţial, care de multe ori este greu de realizat. În întreaga lume sunt 2,5 miliarde de oameni care nu au acces la instalaţii sanitare şi 748 de milioane de oameni care nu beneficiază de apă potabilă. Când oamenii au acces la o apă curată, ei duc o viaţă mai sănătoasă şi mult mai sigură. Din cauza lipsei de instalaţii sanitare şi a apei necorespunzătoare, zilnic mor 1.400 de copii, ca urmare a bolilor cauzate de acestea. În anul 2015, Organizaţia Naţiunilor Unite a introdus noi obiective de dezvoltare durabilă, pentru a pune capăt sărăciei şi pentru a promova prosperitatea, protejând în acelaşi timp mediul şi având o nouă abordare privind schimbările climatice. Obiectivul de dezvoltare durabilă privind apa şi canalizarea încurajează să se abordeze accesul universal la apă potabilă şi la canalizare, împreună cu un management îmbunătăţit pentru apă, pentru protecţia ecosistemelor. Educaţia privind spălatul pe mâini, cu apă curată şi cu săpun, este singura şi cea mai eficientă tehnică pentru protejarea sănătăţii publice şi individuale, prin asigurarea igienei sanitare de bază. Astfel, poate fi prevenită răspândirea de boli, cum ar fi gripa: diareea, hepatita A, sau alte afecţiuni cauzate de contactarea anumitor viruşi sau bacterii. Se apreciază că, la nivel mondial, 1,5 milioane de copii mor anual din cauza diareei. Spălatul pe mâini cu apă şi cu săpun ar putea reduce mortalitatea infantilă, cauzată de diaree, cu până la 44%“, susţine parlamentarul social-democrat.

„O componentă a sănătăţii, de care depinde viitorul generaţiilor care vor urma“
„În cadrul acestei campanii, elevii trebuie informaţi cu privire la importanţa spălatului pe mâini în prevenirea unor serii de riscuri pentru sănătate, cu care ei s-ar putea confrunta în viaţa de zi cu zi. În acest fel, aceştia sunt încurajaţi să-şi formeze obiceiul de a se spăla pe mâini şi, mai mult de atât, de a informa comunitatea şi în special familiile, prietenii şi persoanele apropiate, despre importanţa spălatului pe mâini şi rolul acestei activităţi în prevenirea bolilor. Acest proiect educaţional are ca scop principal să informeze preşcolarii, elevii, cadrele didactice şi auxiliare, dar şi celelalte părţi implicate în procesul educaţional, atât asupra apei, ca resursă naturală limitată, cât şi asupra igienei sanitare, ca o componentă a sănătăţii, de care depinde viitorul generaţiilor care vor urma. În acest context, fac un apel la dumneavoastră să vă mobilizaţi pentru a demara împreună acest demers care are ca temă apa, sănătatea şi educaţia“, subliniază Daniela Oteşanu în această declaraţie politică.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ