Vâlcea: Adevăruri dureroase la Gala Artiştilor Plastici

Pentru prima dată în existenţa sa, Uniunea Artiştilor Plastici din România şi-a decernat premiile anuale în provincie. Evenimentul s-a desfăşurat pe 23 noiembrie în Râmnicu Vâlcea, la Grand Hotel Sofianu, unicul hotel-muzeu de artă din ţară. Şi, pe scena frumos luminată de candelabrele lui Nicolae Sofianu, s-au rostit, printre diplome şi flori, lucruri dureroase despre condiţia artistului plastic român.

0
sursa foro: facebook.com/uapdinromania

O statuie monumentală evaluată la preţul unui kilogram de spanac
Onorat cu Premiul Special al Consiliului Director al UAP, sculptorul Dumitru Şerban a vorbit cu amărăciune despre parcul de sculpturi monumentale de la Căsoiaia-Arad, care deţine 70 de lucrări de mare valoare şi care, recent, au fost evaluate la preţuri batjocoritoare: „După ce simpozionul pe care îl organizam anual acolo a fost interzis în perioada comunistă în ediţia a şaptea, am găsit acum parcul ca în America de Sud, invadat de natură. Şi vestea tristă e că terenul a fost achiziţionat cu 20.000 de euro, iar operele de artă, între 1 leu şi 500 de lei”, a spus maestrul Şerban.
Însă, potrivit presei din Arad, povestea este şi mai ofensatoare. Recent, consilierii judeţeni arădeni au aprobat majorarea patrimoniului judeţului Arad cu terenul şi toate sculpturile de la Căsoaia, cu scopul de a-l transforma într-un obiectiv turistic. Donaţia făcută de comuna Târnova, pe teritoriul căreia se află parcul, conţine: „un teren cu o suprafaţă de 43.300 de metri pătraţi, evaluat la 222.560 de lei, şi 40 de statui în valoare totală de… 449 de lei. Potrivit valorilor de inventar, lucrările pleacă de la 5 lei bucata, cea mai scumpă fiind evaluată la 25 de lei bucata”, consemnează jurnaliştii arădeni.

„Am vrut să spun numai lucruri bune, dar nu mă pot abţine”
Maestrul Dumitru Şerban (foto) a mai vorbit şi despre necesitatea unui statut al artistului plastic, despre ignoranţa faţă de muzeele de artă: „Am vrut să spun numai lucruri bune, dar nu mă pot abţine. Noi toţi aşteptăm construirea muzeelor de artă care nu au fost făcute de la revoluţie încoace. Niciunul! M-aş mai gândi la legea statutul artistului plastic. Un student care termină fie studii masterale, fie doctorale, iese în public şi rămâne singur, nu este nimic care să îl susţină. Nu aţi auzit niciodată despre artişti şomeri, dar este trist să aud destul de des despre indemnizaţi social”.

Crème de la crème
La eveniment au participat: Lucian Romaşcanu – ministrul culturii, Horia Roman Patapievici, Liliana Ţuroiu – preşedintele Institutului Cultural Român, Ruxandra Garofeanu – realizator TV, precum şi autorităţile locale: Constantin Rădulescu, preşedintele Consilului Judeţean Vâlcea, prefectul Florian Marin, consilieri judeţeni şi municipali. Mircia Gutău, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, a anunţat cu acest prilej că se vor aloca bani pentru reabilitarea Casei Olănescu, clădire emblematică a oraşului. A fost prezent şi ÎPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, iubitor şi promotor al culturii. Iar scriitorul vâlcean Dinu Săraru a acordat, la cei 86 de ani ai săi, Premiul pentru tineret.

Gheorghe Dican a „pictat” Râmnicul pe harta elitei culturale
Coordonată şi transmisă în direct de TVR 3 şi TVR Craiova, Gala nu a ieşit din tiparele lipsite de dinamism şi de creativitate cu care şi-a obişnuit telespectatorii.
Însă dincolo de micile erori, Râmnicu Vâlcea bifează unul dintre cele mai importante evenimente culturale de după Revoluţie, graţie artistului plastic vâlcean Gheorghe Dican, vicepreşedinte al UAP; cel care, în debutul evenimentului, a făcut o descriere superbă Râmnicului: ”Ne aflăm la Râmnicu Vâlcea, la 100 de metri de locul unde s-a cântat pentru prima oară Imnul Naţional, la poalele Capelei, într-un loc binecuvântat de Dumnezeu, şi la 20 de kilometri de cele mai minunate staţiuni din lume. De fapt, Râmnicul, aşa cum spunea Virgil Ierunca, este cel mai frumos oraş din lume”.

Premiaţii Galei UAP pentru anul 2016
Câştigătorii Premiilor UAP din România 2016 sunt: Marele Premiu – Vladimir Şetran (premiat cu 8.000 lei), Premiul de Excelenţă – Vladimir Zamfirescu, Premiul pentru Pictură – Cătălin Bălescu, Premiul pentru Sculptură – Mircea Roman şi Marian Zidaru, Premiul pentru Grafică – Atena Elena Simionescu, Premiul pentru Arte Decorative – Marijana Biţulescu şi Elena Minodora Tulcan, Premiul pentru Tineret – Zuzu Caratănase şi Cătălin Bădărău, Premiul pentru Multimedia – Alexandru Antik, Premiul pentru Critică – Adrian Guţă şi Constantin Prut, Premiul pentru Curatoriat – Corina Gabriela Duma şi Anca Boeriu, Premiul pentru Scenografie – Alina Herescu, Premiul pentru Artă în Spaţiul Public – Mihai Zgondoiu şi Bogdan Raţa, Premiul Juriului – Leon Vreme şi Mircia Dumitrescu, Premiul Revistei Arta – Liviu Stoicoviciu, Premiul Special al Consiliului Director al UAP – Dumitru Şerban, Premiul Special pentru Diaspora – Cristian Paraschiv (Franţa) şi Radu Dragomirescu (Italia), Premiul “Ion Atanasiu Delamare” acordat de Ritul Scoţian Antic şi Acceptat din România – Constantin Rusu.

La ediţia din acest an a Premiilor UAP, “Prieteni ai Artelor” sunt Cătălin Cherecheş – primarul din Baia Mare, Nicolae Sofianu, TVR Craiova şi “Tudor Art”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ