Încredere!

0

Capitalul de încredere este cel mai important motor pentru dezvoltarea armonioasă a unei societăţi.
Încrederea românilor în ei înşişi şi în justeţea crezului naţional a făcut posibilă în 1918 apariţia României ca stat naţional unitar.
Renaşterea astăzi a încrederii între noi şi în noi înşine este principala miză pentru viitor. Iar Anul Centenarului, un bun prilej pentru a redescoperi acest ingredient social atât de necesar echilibrului înaintării.
Ne aflăm în cea mai mare criză de încredere din ultimii 29 de ani. Suspiciune generalizată, baricade politice în loc de dialog şi dezbatere, incapacitate de a ne asculta şi ajuta unii pe alţii.
Românii au cea mai mică încredere din ultimul sfert de veac în Justiţie, iar acest lucru este cu adevărat o mare şi reală problemă. Pentru că Justiţia/Dreptatea trebuie să fie pivotul moral al oricărei societăţi dezvoltate şi cu adevărat democratice. De aceea, bătălia pentru redarea încrederii în Justiţie trebuie să o purtăm împreună, nu unii împotriva celorlalţi.
Românii au în continuare o încredere foarte mică în instituţiile pluraliste-partide, parlament, guvern şi încredere mare în instituţii ”salvatoare”- pompieri, armată etc.
Faptul că pompierii au ajuns să fie instituţia în care avem cea mai mare încredere ne arată că undeva acolo în România profunda nesiguranţă, teama de ”incendii” nu doar economice şi sociale, dar şi sufleteşti, este tot mai mare. Şi ar trebui să reflectăm serios la asta…
Ne revine nouă politicienilor, primii, obligaţia de a găsi resorturile de conştiinţă publică şi responsabilitate prin care să regenerăm încrederea în societate. Între stat şi cetăţeni. Între cetăţeni şi clasa lor politică. Între români şi viitorul lor, în ţara lor!
Primul pas în această direcţie este să ne acordăm unii altora prezumţia de bună credinţă. Să nu ne mai raportăm unii la alţii ca şi când am face parte din ţări diferite. Să învăţăm să ne ascultăm argumentele şi să aşezăm România (care trebuie să fie eternă) înaintea voinţei noastre de putere (oricum efemere).
Fie ca Anul Centenarului să ne dea mintea românului cea de pe urmă! Mintea care produce încredere…
La Mulţi Ani, România!

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ