Vâlcov şi-a chemat tatăl în faţa magistraţilor

Tatăl fostului ministru de finanţe şi primar al Slatinei, Darius Vâlcov, şi-a chemat, marţi, tatăl în faţa magistraţilor de la instanţa supremă. La fel a procedat şi cu fosta soţie Lavinia Şandru. Cu ajutorul lor el a încercat să-şi justifice o parte din agoniseală şi, totodată, să o salveze de anchetatori. Principalele bunuri pe care fostul demnitar încearcă să le scoată de sub sechestru sunt cele trei lingouri de aur descoperite de anchetatori la percheziţie, în celebrul seif.

0

Marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut loc un nou termen în dosarul în care Darius Vâlcov este judecat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Printre cei care au compărut în faţa judecătorilor, la solicitarea fostului ministru şi primar al Slatinei, s-au numărat şi Dumitru Vâlcov şi Lavinia Şandru, tatăl şi, respectiv, fosta soţie a inculpatului.

Bătrânul tată, cu gândul la nepoţi
Dumitru Vâlcov a declarat în faţa judecătorilor de la instanţa supremă că o parte din banii găsiţi de anchetatori în seif sunt ai lui şi că el a cumpărat cele trei lingouri de aur găsite la percheziţii, pentru suma de 156.000 de euro. „Darius avea un prieten, deputatul Bărbulescu, care avea un seif într-unul din apartamentele sale. Prin 2009, am fost cu soţia în Elveţia, la fata mea care este medic, însă acolo soţia a fost diagnosticată cu o boala gravă şi eu am stat să o îngrijesc. A venit şi fiul meu acolo şi i-am spus că am undeva 20.000 lei şi 80.000 dolari şi l-am rugat să îi pună într-un loc sigur. Prin 2011, am fost din nou în Elveţia şi am fost diagnosticat cu cancer la plămâni. Am fost operat în Elveţia şi, de Crăciun 2011, am simţit că mi se apropie sfârşitul şi le-am spus celor din familie că vreau să le fac nepoţilor un cadou. Aveam nişte bani şi i-am zis lui Darius dacă poate să facă rost de nişte lingouri de aur pentru ca nepoţii să aibă o amintire de la mine. La discuţii a participat şi un nepot de-al meu care a zis că poate să facă el rost de lingouri. M-au costat 156.000 euro. Mi le-a adus şi i-am spus fiului meu să le pună în acelaşi seif”, a declarat Dumitru Vâlcov în faţa instanţei, potrivit Agerpres.

Avere din nunţi
Lavinia Şandru, fosta soţie a lui Darius Vâlcov, le-a vorbit magistraţilor despre nunta de poveste care nu a durat trei zile, ci a fost cu repetir: la Slatina, Neptun şi Târgu Mureş. Dar şi despre botezul care a fost mai ceva decât o nuntă. „La Slatina, ştiu ca au fost peste 400 de invitaţi, 200 la Târgu Mureş şi 250 la Neptun. Şi în jur de 300 la botezul din Bucureşti. Am primit sprijin financiar din partea părinţilor lui Darius, care au plătit nunta de la Slatina. La Târgu Mureş au plătit părinţii mei, iar la Neptun, a fost un cadou din partea naşului nostru. Cheltuielile de la botez le-am susţinut noi. (…) Au fost sume mari. Media a fost de 200.000 euro. Cea mai mare sumă obţinută a fost la Neptun, cam 300.000 de euro. La botez, am obţinut 200.000 de euro”, a spus Lavinia Şandru, în faţa judecătorilor instanţei supreme, potrivit aceleiaşi surse.
Fosta soţie a lui Darius Vâlcov a mai spus că o „mică parte din banii obţinuţi de la nuntă apare în declaraţia ei de avere şi că la aceste evenimente a primit cadou inclusiv tablouri, însă nu de ordinul sutelor”. Următorul termen în acest dosar a fost stabilit de instanţă pentru 9 ianuarie.

Turnat la DNA de omul lui Blaga
Potrivit rechizitoriului trimis instanţei în 2009, Theodor Berna, administratorul societăţii Tehnologica Radion la data faptelor, i-a cerut lui Darius Vâlcov, la acea vreme primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA pentru a câştiga licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. În schimbul intervenţiei sale, Theodor Berna i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuţie a lucrărilor. Societatea Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări, în valoare de 78.201.552,15 lei.
Anchetatorii susţin că Darius Vâlcov şi Theodor Berna ar fi convenit ca sumele de bani promise în schimbul intervenţiei fostului ministru să fie date doar în numerar, în lei şi la sediul firmei. Astfel că, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov ar fi ridicat periodic de la sediul societăţii Tehnologica Radion suma totală de 1,2 milioane lei, în trei tranşe de câte 400.000 de lei. În perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov a mai primit de la omul de afaceri, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma totală de 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei. Şi aceşti bani nu sunt singurele foloase necuvenite încasate de Vâlcov. Conform celor susţinute de procurorii DNA, acesta ar mai fi primit, în perioada 2012- 2013, de la Berna, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei.
Procurorii DNA îl mai acuză pe Darius Vâlcov şi că, începând din 2011, a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi, obţinând astfel foloase de 2.272.200 de lei. Astfel, susţin procurorii, Darius Vâlcov ar fi obţinut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme şi peste 100 de tablouri, multe purtând semnătura unor pictori celebri. Printre acestea se numără: un tablou cu ramă aurie inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei.
Mare parte din aceste bunuri, dar şi sume de bani, au fost descoperite de anchetatori depozitate într-un seif care a fost plimbat prin mai multe locuri.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ