Mulţi tineri kosovari sunt în continuare interesaţi să urmeze studiile superioare în România

0

Joi, 16 noiembrie 2017, am participat la un eveniment cu o mare valoare simbolică, organizat de Asociaţia Liga Albanezilor din România, la Craiova. Este vorba despre dezbaterea „Albanezii kosovari în România – o istorie bogată”, la care a luat parte, pe lângă membrii organizaţiei, şi o importantă delegaţie de medici de origine albaneză şi kosovară. Cu acest prilej, am descoperit cu mare bucurie numeroşi absolvenţi ai facultăţilor de medicină din România, profesionişti desăvârşiţi, care au rămas profund ataşaţi de România şi de români.
În cadrul evenimentului de la Craiova am purtat discuţii constructive cu domnul Pleurat Sejdiu, absolvent al Facultăţii de Medicină din Craiova, unul dintre cei mai importanţi promotori ai imaginii kosovarilor în Europa Occidentală, devenit apoi ministru al sănătăţii şi consilier prezidenţial în Kosovo. Dată fiind sensibilitatea contextului politic, discuţiile s-au concentrat pe întărirea colaborării în plan cultural şi socio-economic între România şi Kosovo. Astfel, am identificat o serie de preocupări comune între Asociaţia Liga Albanezilor din România şi Asociaţia de Prietenie Kosovo-România „Dora d’Istria”, pe care o conduce domnul doctor Sejdiu. Un alt aspect al discuţiilor a vizat domeniul educaţional, mulţi tineri kosovari fiind în continuare interesaţi să urmeze studiile superioare în România. În limita posibilităţilor, împreună cu organizaţia pe care o reprezint în Parlamentul României, voi căuta să acord tot sprijinul necesar acestor studenţi, aşa cum se întâmplă şi în cazul studenţilor proveniţi din Republica Albania.
În finalul evenimentului, mi-am exprimat speranţa că, într-un viitor apropiat, pe măsura detensionării relaţiilor dintre Serbia şi autorităţile kosovare, va fi posibilă şi inaugurarea unor relaţii politice între România şi Kosovo, care să permită intensificarea colaborării pe toate planurile.

Deputat Bogdan-Alin Stoica,
Asociaţia Liga Albanezilor din România

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ