Vâlcea: Primarul vedetă al PSD împlineşte 69 de ani la pârnaie

Legendarul primar al Partidului Social Democrat, Ion Horăscu, din Prundeni-Vâlcea, împlineşte pe 23 noiembrie 69 de ani în beciul IPJ Vâlcea. Unul din titlurile sale de mândrie este acela că, născându-se în 1948, nu poate fi decât... paşoptist! Conduce Primăria Prundeni de 21 de ani, însă apoteoza sa în administraţie a fost întreruptă pe 17 noiembrie a.c., după ce mascaţii l-au „umflat”, iar judecătorii au admis 30 de zile de arest preventiv pentru cinci posibile infracţiuni: continuare de luare de mită, abuz în serviciu, deturnare de fonduri, fals intelectual şi uz de fals.

0

Mină de aur pentru presa de divertisment, Horăscu a dobândit notorietate graţie proiectelor sale excentrice: un teren de 62 de hectare pentru vaci cu muzică de Beethoven întru stimularea lactaţiei, prima televiziune rurală cu emisiune specială pentru el (ambele rămase la stadiul de aspiraţie), jacuzzi la Şcoala gimnazială, cantină socială, centru de zi pentru femeile agresate, centru de zi pentru copii, asfaltarea ultimei poteci etc., etc. Însă, în ultimii ani, ceva se întâmpla. Ion Horăscu o ţinea din chef în chef pe bani publici, din plimbare în plimbare, şi pierduse legătura cu oamenii. Când nu avea poftă de discuţii, se refugia pe uşa din dos a primăriei, spre destinaţii mai plăcute. În lipsa primarului, cetăţenii îi contemplau bustul de bronz cu un cap de trei ori mai mare decât capul său; comandă specială, executată de un artist „mare”.

Acuzele încep cu anul 2009
Iată motivarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea:
Prin ordonanţele din data de 16 noiembrie 2017, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus reţinerea, pentru o perioadă de 24 ore, şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Horăscu Ion (primar al comunei Prundeni) cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor continuare de luare de mită, abuz în serviciu, deturnare de fonduri, fals intelectual şi uz de fals. În cursul zilei de astăzi, inculpatul Horăscu Ion (aflat în stare de reţinere) urmează a fi prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Vâlcea cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
(…) În fapt, se reţine următoarea situaţie :
În perioada 2009 – 2010, inculpatul Horăscu Ion, în calitate de primar al comunei Prundeni, a primit de la BVS, în două rânduri, sume de bani, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu, respectiv pentru a asigura încheierea şi executarea unor contracte de achiziţie publică între UATC Prundeni şi societăţile reprezentate de BVS”.

Învinuit că a schimbat destinaţia banilor prin fals în documente
În anul 2015, inculpatul Horăscu Ion, în calitate de primar, şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor legale în legătură cu încheierea şi executarea unui contract având ca obiect «Reparaţii edilitare la Căminul Cultural Prundeni», încheiat între UATC Prundeni şi o societate comercială, inculpatul asigurând nejustificat plata sumei totale de 40.000 lei către respectiva societate, în baza unor facturi fiscale emise în fals de către aceasta.
Totodată, în anul 2015, în aceeaşi calitate de primar al comunei Prundeni, inculpatul nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu conform dispoziţiilor legale în legătură cu lucrările la obiectivul «Reabilitare Centrul Multifuncţional Călina» dispunând plata nejustificată a sumei totale de 35.000 lei către o societate comercială.
Tot, în anul 2015, în aceeaşi calitate, inculpatul Horăscu Ion nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu conform dispoziţiilor legale în legătură cu încheierea şi derularea contractului de execuţie lucrări având ca obiect «Lucrări calamităţi – Refacere platformă drum forestier, Refacere platformă drumuri de interes local, Refacere reţea de canalizare pe raza com. Prundeni, jud. Valcea» încheiat cu o societate comercială, efectuând plăţi nelegale în sumă de 477.000 lei, în condiţiile în care lucrările respective nu au fost efectuate.
În cadrul contractului de execuţie lucrări menţionat mai sus, o parte din suma de bani primită de UATC Prundeni din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului pentru obiectivele de infrastructură afectate de calamităţi, a fost folosită de către inculpatul Horăscu Ion în alte scopuri, schimbând destinaţia fondurilor, valoarea totală a sumelor folosite în alte scopuri decât cele pentru care au fost alocate, fiind de 653.565,16 lei.
De asemenea, în anul 2015, după ce UATC Prundeni, în baza HCL nr. 37/14.07.2015 şi OUG nr. 2/2015, a încheiat cu Ministerul Finanţelor Publice Convenţia de împrumut pentru asigurarea cofinanţării proiectelor finanţate din programele naţionale, primind astfel finanţare în sumă totală de 1.534.562 lei, inculpatul, în calitate de primar al com. Prundeni şi ordonator principal de credite, a schimbat destinaţia fondurilor băneşti în valoare de 1.410.562,05 lei, folosindu-le în alte scopuri.
Pentru a face posibilă plata sumei menţionate şi a da aparenţa de legalitate că suma este folosită în scopul declarat corespunzător destinaţiei creditelor bugetare, inculpatul Horăscu Ion a întocmit în fals documentele specifice decontării investiţiilor prin înscrierea unor date eronate, care conţineau informaţii fără legătură cu obiectul angajamentelor legale achitate.
În luna august 2017, cu încălcarea dispoziţiilor legale, inculpatul Horăscu Ion în calitate de primar al com. Prundeni a achitat către bugetul de stat suma de 86.436 lei din fondurile comunei Prundeni, pentru a stinge executarea silită pentru debite datorate de persoana fizică Horăscu Ion, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, utilizând astfel creditele bugetare ale comunei Prundeni în alte scopuri decât cele legate de activitatea unităţii administrativ-teritoriale, obţinând astfel un folos necuvenit şi cauzând o pagubă comunei Prundeni în sumă de 86.436 lei”.

Prezumţia de nevinovăţie
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ