De bine despre România

0

În afara veştii că România va avea în acest an cea mai mare rată a creşterii economice din Uniunea Europeană, în general suntem asaltaţi cu ştiri negative despre clasamente şi statistici în care România ocupă ultimul sau penultimul loc la nivel european.
Pe agenda europeană, la acest moment, există o mare preocupare faţă de tratamentul discriminatoriu pe piaţa salarizării între bărbaţi şi femei. Potrivit Comisiei Europene, în Uniunea Europeană femeile câştigă în medie cu 16,3% mai puţin pe oră decât omologii lor bărbaţi, iar acest decalaj nu s-a redus în ultimii cinci ani. Dimpotrivă, există semnale care indică creşterea acestui decalaj.
Conform Eurobarometru, 90% dintre europeni consideră inacceptabil că femeile sunt plătite mai puţin decât bărbaţii pentru aceeaşi muncă prestată; deşi s-au făcut o serie de eforturi la nivel politic, această realitate discriminatorie pare de neclintit.
În Estonia, Cehia, Germania, Marea Britanie, Spania, decalajul este de-a dreptul uriaş: bărbaţii câştigă cu 18 până la 28% mai mult decât femeile, la joburi şi eforturi profesionale egale.
Zilele acestea, Comisia Europeană a elaborat un plan care include opt recomandări către statele UE pentru a asigura tratament egal faţă de femei la locurile de muncă. Printre propuneri se află introducerea de sancţiuni pentru companiile care nu oferă salarii egale, precum şi monitorizarea diferitelor politici ale celor mai mari companii din Europa. Comisia intenţionează ca măsurile, care trebuie aprobate de Parlamentul European şi de statele membre, să intre în vigoare până la sfârşitul lui 2019, când mandatul actualului executiv comunitar se va încheia.
Ei bine, dragi cititori, România este pe primul loc la acest capitol al decalajului de salarizare în Uniunea Europeană, cu decalajul cel mai mic, bărbaţii români câştigând în medie cu doar 4,6% mai mult decât femeile, la poziţii profesionale egale.
Este un lucru bun pentru România, preocupările pentru o cultură a parităţii la nivel european, şi nu doar în materie de salarizare, fiind prioritare pe agenda europeană.
Rămân însă destule lucruri de rezolvat in domeniul egalitatii de şanse si a incluziunii sociale. Despre care voi vorbi intr-un editorial viitor
Am scris despre această veste bună pentru ca eu consider ca fiind foarte important să învăţăm să vedem si lucrurile bune despre noi ca societate, ca naţiune şi să nu mai cădem în capcana periculoasă că nu putem fi altceva decât ultimii din Europa. Putem fi si primii…

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ