În primăvara anului 2015, după multe luni de lucrări de reabilitare, Craiova se afişa lumii cu un Centru Vechi extrem de atractiv graţie numeroaselor clădiri care-şi recăpătaseră gloria de altădată. Cum era de aşteptat, zona a atras aproape instant zeci de afacerişti, dornici să profite de pofta craiovenilor de a-şi petrece serile frumoase admirând ceea ce unii nu s-au sfiit să numească „cel mai frumos centru vechi“ al ţării. De la baruri, pub-uri, cluburi, terase şi până la covrigării, clătiterii şi hamburgherii, toţi au dat buzna în Centrul Vechi, ridicând nivelul chiriilor la cote greu de imaginat pentru un oraş precum Craiova. Chiar şi-aşa, spaţiile comerciale se închiriau pe bandă rulantă, în vreme ce proprietarii acestora visau deja la viaţa liniştită ce li se întrezărea la orizont.

Un vis de-o vară
Şi, pentru o perioadă, lucrurile păreau că merg bine şi toată lumea era fericită. De la tinerii craioveni care se bucurau că şi oraşul lor are un centru vechi precum Bucureştiul, la patronii de pub-uri şi terase care „jucau“ mai în fiecare seară cu „casa închisă“ şi până la proprietarii care ajunseseră să încaseze, lunar, mii de euro pentru nişte spaţii care, până atunci, abia dacă produceau câteva sute. „Magia“ Centrului Vechi era întreţinută şi de implicarea municipalităţii care mutase aici mai toate evenimentele din oraş, de la concerte, la târguri şi festivaluri. Încet-încet însă, strălucirea zonei a început să pălească. Numărul evenimentelor organizate în Piaţa Buzeşti s-a diminuat, la fel ca şi numărul clienţilor care fie s-au reorientat spre localuri mai accesibile, fie s-au fidelizat alegând mereu cam acelaşi local în detrimentul altora. Împovăraţi de chiriile uriaşe pe care trebuiau să le achite lunar, unii afacerişti s-au văzut obligaţi să pună lacătul pe uşă. Astfel, de aproape un an, locaţiile pe care tronează semnul „de închiriat“ s-au înmulţit considerabil.

Din ce în ce mai greu
Situaţia dificilă prin care trec afacerile din Centrul Vechi al Craiovei este confirmată de mai toţi proprietarii de pub-uri. Toţi spun că vânzările merg din ce în ce mai rău şi clienţii sunt tot mai puţini pentru ca afacerile să rămână profitabile. „Clar a fost cel mai greu an de până acum. Vânzările nu au mers grozav nici astă-vară. Ceva s-a întâmplat, oamenii nu au mai venit la fel ca în primele două veri. Ce-i drept, nici evenimentele care se organizau aici n-au mai fost la fel de numeroase. După cum se poate vedea destul de uşor, o grămadă de afaceri s-au şi închis. N-au rezistat. Mulţi aveau chiriile foarte mari, iar unii proprietari n-au acceptat să le scadă. Câţiva, deşi puţini, au înţeles că mai bine încasează mai puţin decât să stea cu spaţiul gol aşteptând să vină cineva să le dea 2-3.000 de euro, cum s-a întâmplat la început, prin 2015“, ne-a spus patronul unui pub, care se arată destul de pesimist în ceea ce priveşte perioada care va urma: „Din păcate, se vor mai închide şi altele. Sunt câteva cârciumi care au prins, care şi-au făcut clienţii lor, şi o duc bine. Alea vor rămâne. Ei şi ăştia de la Gigi“!

Cu lacătul pe uşă şi cu pretenţiile spre cer
Paradoxal, deşi nu găsesc chiriaşi pentru spaţii, mulţi dintre proprietari încă visează la o îmbogăţire rapidă, astfel că nu sunt dispuşi să lase din preţul chiriilor. „Am avut câţiva care au închiriat spaţiul, dar niciunii nu au stat mai mult de şase luni. Ultima oară a fost cineva care a avut o pizzerie, însă au închis după patru luni. De sunat, sună lumea şi întreabă de spaţiu. Spaţiul e mare, are peste 200 de metri pătraţi, parter plus subsol. E numai bun pentru un local. Eu vreau 60 de milioane de lei vechi pe lună“, ne-a răspuns Vali, proprietarul unui spațiu de pe strada Frați Buzești, adăugând nu foarte convingător „negociabil“…

Șaorma nu are gust între două magazine de rochii de mireasă

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ