„Amendamentele aduse vor îmbunătăţi legislaţia ariilor protejate”
„Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege privind instituirea zonei-tampon de 100 de metri între limitele ariilor naturale protejate şi limitele exploatărilor miniere, necesară pentru crearea de drumuri de acces la perimetrul minier. În urma cestui vot, am observat un val de critici cum că acest proiect ar avea ca efect distrugerea mediului. Total fals! Amendamentele aduse vor îmbunătăţi legislaţia ariilor protejate, în sensul că se oferă posibilitatea comunităţilor să se dezvolte armonios, în special, în infrastructură şi utilităţi. În prezent, cadrul legal este restrictiv. În zonele ariilor protejate, canalizarea, racordarea la utilități, dezvoltarea infrastructurii sunt imposibil de realizat. Este greșit să condamni comunități întregi la subdezvoltare și să le lași să trăiască în secolul XXI ca în Evul Mediu, cu apă din fântână și cu lumânări ca sursă de lumină. Cu toții avem dreptul la civilizație. În același timp, în zona ariilor protejate, există exploatații miniere, vitale pentru economia județelor și care se află în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea. Lucrările de strictă necesitate trebuie exceptate din lista interdicţiilor pe care le presupune o zonă protejată.
Noile limite ale ariilor naturale protejate vor fi trasate astfel încât perimetrul exploataţiei miniere să fie în afara ariei naturale protejate. Suplimentar, între noile limite ale ariei naturale protejate şi limitele exploatării miniere va fi păstrată o zonă minimă, tampon, de lăţime 100 metri, pe toată lungimea de grăniţuire.
Mai mult, aria protejată primește compensare. Modalitatea de modificare a limitelor, potrivit proiectului de lege, se realizează la cererea titularului de licenţă prin „act administrativ al conducătorului autorităţii publice centrale de protecţie a mediului. Modificarea va fi avizată, numai în situaţia în care, prin grija şi pe cheltuiala titularului de licenţă, va fi instituit regimul de arie naturală protejată pe o altă suprafaţă adiacentă ariei naturale protejate, situată oriunde pe graniţa acesteia.” Suprafaţa minimă adusă în compensare va fi echivalentă cu suprafaţa scoasă de pe teritoriul ariei naturale protejate, majorată cu zona tampon”, explică parlamentarul liberal.
„Fără aceste prevederi, dezvoltarea economică a județului era pusă în pericol”
Romulus Buacu subliniază că fără aceste amendamente, consecințele pentru economia județului Vâlcea ar fi grave: ”Pentru județul Vâlcea, aceste amendamente aduse OUG 57/2007 oferă posibilitatea Carierei de la Bistrița să-și desfășoare activitatea. Fără aceste prevederi, dezvoltarea economică a județului era pusă în pericol. Exploatarea minieră își închidea porțile, ceea ce ar fi dus la efecte dramatice pentru USG, SC CET Govora SA și consecințe negative pentru platforma chimică. Aș dori să mai fac și ultimă mențiune, dar poate cea mai importantă: mă aflu în Parlamentul României ca senator, reprezentant al județului Vâlcea și orice decizie pe care trebuie să o iau vizează, în primul rând, necesitățile comunității noastre”, precizează senatorul PNL.
Proiectul urmează să ajungă și la Camera Deputaților care este for decizional.