În doar o treime dintre comunele din judeţ se produce legal ţuică
Niciun cazan declarat în 77 dintre localităţile doljene

Extrem de des întâlnit, până nu demult, în gospodăriile multora dintre locuitorii din mediul rural, căruia cântăreţul de muzică populară Petrică Mîţu Stoian i-a dedicat chiar şi o melodie, celebrul cazan de ţuică pare, totuşi, să fie un obiect pe cale de dispariţie. Astfel, conform datelor Direcţiei Regionale Vamale Craiova, în Dolj, judeţ cu peste 600.000 de locuitori, sunt înregistrate numai 124 de cazane, în 34 de localităţi. Asta înseamnă că în nu mai puţin de 77 de localităţi nimeni nu produce ţuică... legal!

0

Conform legislaţiei, cetăţenii care deţin o instalaţie şi produc alcool în gospodărie au obligaţia să o declare, acciza plătită fiind diferită în funcţie de cantitatea, concentraţia şi destinaţia produsului obţinut. Aşadar, nu este de mirare că, în Dolj, judeţ care, conform ultimului recensământ, are puţin peste 618.000 de locuitori, sunt înregistate doar 124 de cazane. Asta înseamnă un cazan la aproape 5.000 de locuitori, ceea ce este greu de crezut, ca să nu spunem imposibil.

Cazanul, un fel de OZN
Mai interesant este faptul că, aşa cum reiese din datele Direcţiei Regionale Vamale Craiova, cele 124 de cazane înregistrate se găsesc în 34 de localităţi din judeţ, ceea ce înseamnă că în numai puţin de 77 cazanul face parte din categoria OZN-urilor, adică mai toţi au auzit că ar exista, dar nimeni n-a găsit vreodată unul! Astfel, cele mai multe instalaţii pentru producerea alcoolului sunt înregistate în comuna Poiana Mare, urmată de Ostroveni (12), Dobreşti (10) şi Moţăţei (7), în vreme ce în localităţi precum Ţuglui, Verbiţa, Perişor, Pleniţa, Întorsura ori Gighera găsim câte un singur cazan.

De două mii de lei accize
Aşa cum aminteam încă de la început, obligativitatea declarării cazanelor, dar şi a cantităţilor de alcool obţinute, revine proprietarilor. Asta înseamnă că accizele sunt calculate strict pe baza unor simple declaraţii care nu pot fi verificate de către angajaţii Biroului Vamal Craiova. Aşa s-ar putea explica şi de ce cuantumul accizelor încasate în anul 2016 s-a întâmplat să fie de peste cinci ori mai mic decât în 2013. Astfel, dacă în urmă cu patru ani s-a calculat şi încasat suma de 12.260 de lei, în 2016 ea a a scăzut la 2.492 de lei. În răspunsul oferit publicaţiei Indiscret în Oltenia, reprezentanţii Biroului Regional Vamal Craiova mai spun că, în ultimii cinci ani, au fost efectuate 52 de controale în ceea ce priveşte deţinerea instalaţiilor de producere a băuturilor alcoolice, dar acestea s-au finalizat fără amenzi ori întocmirea unor dosare penale.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ