Cu securea timpului deasupra proiectelor
Primarii mai au la dispoziţie o săptămână pentru a depune la Guvern avizele şi autorizaţiile necesare proiectelor aprobate în cadrul PNDL 2 şi să semneze contractele. În caz contrar, ei riscă să piardă finanţarea pentru proiectele cu ajutorul cărora ar putea dezvolta localităţile pe care le conduc. Edilii susţin că au făcut tot ce a depins de ei pentru a se încadra în cele două luni pe care guvernanţii li le-au pus la dispoziţie, după devansarea termenului cu 30 de zile. „Avem patru proiecte aprobate. În mare parte, am reuşit să obţinem documentele solicitate pentru semnarea contractelor. Mai avem câteva şi sper să le obţinem în aceste zile şi să ne apucăm de treabă. Termenul a fost cam scurt şi consider că s-ar impune o prelungire a acestuia, astfel încât primarii să nu mai stea cu sufletul la gură că reuşesc sau nu să ia toate avizele, autorizaţiile şi hârtiile celelalte”, a declarat Anca Ileana Voicu, viceprimăriţa comunei Scărişoara.
“Să ştiţi că nu e o muncă uşoară să obţii toate documentele necesare pentru astfel de proiect. Ele diferă de la o investiţie la alta, trebuie să le obţii într-o anumită ordine şi să baţi drumul pe la tot felul de instituţii. Şi nu un drum, ci multe. Te duci şi întrebi, te duci cu ce ţi-au cerut şi te trimit înapoi că o hârtie nu trebuia aşa cum ai luat-o, ci altfel, şi iar pleci la drum… Dar nu ai ce face, trebuie să te conformezi. Eu nu am reuşit să le iau pe toate, dar mai am câteva zile la dispoziţie. Dacă mă ajută bunul Dumnezeu, o să reuşesc. Dacă încep să implementez proiectele aprobate, pot să spun că mă declar mulţumit” – ni s-a destăinuit Ion Cheroiu, primarul comunei Brâncoveni.
“Mă zbat să obţin toate hârtiile şi să merg să semnez contractul. Este important să mergem înainte. Nu pot să vă spun că a fost uşor să alergi pe la tot felul de instituţii, dar dacă aşa se cere, aşa facem. Suntem prea mici noi ca să stăm să judecăm. Şi, la urma urmei, nici timp nu avem pentru aşa ceva, că e nevoie să ne zbatem dacă vrem să se vadă ceva în urma noastră”, ne-a mărturisit Matei Tudor, primarul comunei Oboga.
Primarii se roagă de Guvern să-i mai păsuiască măcar câteva zile
Speriaţi că nu pot obţine în timp util documentele necesare semnării contractelor pentru finanţarea proiectelor aprobate prin PNDL 2, mulţi primari din Olt s-au plâns conducerii filialei judeţene a Asociaţiei Comunelor din România, dar şi administraţiei judeţene. Ei au cerut ca Ministerul Dezvoltării Regionale să revină la termenul iniţial de 30 noiembrie. Astfel ar obţine un răgaz de 30 de zile, extrem de important pentru a putea intra în posesia avizelor şi autorizaţiilor necesare.
“Vor fi mulţi primari, atât din judeţ, cât şi din afara lui, care vor pierde finanţarea dacă nu se prelungeşte termenul. Şi o vor pierde din motive care nu le pot fi imputate. Primarii s-au zbătut cu toţii, doar că nu depinde de ei eliberarea avizelor şi autorizaţiilor, ci de instituţiile statului. Pentru obţinerea unora este nevoie de un timp lung şi în condiţii normale, dar în situaţia de acum. Toţi primarii au unul sau mai multe proiecte aprobate, pentru fiecare se impune obţinerea documentelor, în acelaşi interval de timp. Angajaţii de la OCPI sau de la Mediu sau de la alte instituţii sunt aceiaşi, au aceeaşi capacitate de muncă şi nu pot, fizic vorbind, să facă faţă la volumul mare de lucru. Noi am tras semnale de alarmă în acest sens şi sperăm că ele au fost auzite. Nu credem că are cineva interesul ca primarii să piardă finanţare pentru proiectele aprobate”, a susţinut Ilie Chitez, primarul comunei Bobiceşti, vicepreşedintele AcoR Olt.
“Cunoaştem situaţia în care se găsesc primarii şi încercăm să-i ajutăm. Noi, prin intermediul Asociaţiei Consiliilor Judeţene, am înaintat către Guvern, în speţă către Ministerul Dezvoltării Regionale, o adresă prin care solicităm prelungirea termenului până la care reprezentanţii UAT pot depune documentele necesare pentru semnarea contractelor de finanţare. Suntem siguri că se vor găsi soluţii pentru rezolvarea acestei probleme şi nicio primărie nu va pierde proiectele aprobate. Este foarte important ca ele să fie implementate”, a susţinut preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu.

Proiectele guvernamentale, singura şansă
Primarii de comune mici sunt cei mai disperaţi de perspectiva pierderii finanţării pentru proiectele aprobate în cadrul PNDL2. Pentru localităţile lor, aceste investiţii ar putea fi singurele care să le dezvolte comunităţile. Potrivit politicii duse, Uniunea Europeană nu mai finanţează proiecte pentru localităţile mici şi foarte mici. Aşa că unităţile administrativ-teritoriale cu o populaţie sub două mii de locuitori pot depune câte proiecte vor pe fonduri europene, că nu au nicio şansă să li se aprobe. Ca să nu mai vorbim de faptul că, stând foarte prost şi la capitolul bugete locale, nici nu pot face uşor proiecte pentru că ele sunt extrem de scumpe. Prin PNDL 2, comunele mici au putut depune proiecte care nu au costat foarte mult. În mare parte, banii cheltuiți s-au dus pe obţinerea de avize şi autorizaţii. Dacă nu le obţin pe toate cele solicitate şi nu semnează contractele, primarii acestor localităţi îşi pot lua adio de la şansa de a avea în comună drumuri mai bune, apă sau canal şi şcoli în care elevii să nu fie în pericol. Cum mai mult de jumătate dintre localităţile Oltului sunt mici şi foarte mici, nu prea se întrevede nicio şansă de dezvoltare dacă o pierd pe cea de acum. De aici şi disperarea celor mai mulţi dintre primarii din judeţ.
La nivelul judeţului Olt, prin PNDL 2 au fost aprobate 206 proiecte în valoare de peste 800 milioane de lei. Acestea vizează introducerea de utilităţi, reabilitări de drumuri şi modernizarea de şcoli, cămine culturale şi dispensaricale.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ