„După 1989, statul, din dorinţa de a transforma peste noapte societăţile care-i aparţineau în unităţi de tip occidental, a lăsat în voia sorţii staţiunile de cercetare pomicolă. Capriciile vremii, reorganizările, lipsa dotărilor şi a investiţiilor, pierderea suprafeţelor de teren aflate în administrare, prin Legea retrocedărilor, şi subfinanţarea au distrus, în timp, cercetarea în acest domeniu. Doar atunci când sunt programe europene de implementat, guvernanţii îşi mai aduc aminte că e nevoie şi de cercetare. Aşa a fost cu zonarea pomiculturii – condiţie sine qua non pentru derularea subprogramului pomicol – , abia atunci au alocat fonduri şi au apelat la staţiunile pomicole, care păstrează cei mai bine pregătiţi oameni din domeniu.
Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă Vâlcea – SCDPV, aflată din 2009 în subordinea Universităţii din Craiova, se află într-o situaţie nefavorabilă din cauza retrocedărilor masive ale suprafeţelor de teren aflate în patrimoniu şi a deficitului de fonduri necesare susţinerii activităţii de cercetare.
În urma retrocedărilor de terenuri, staţiunea a pierdut aprox. 90% din cele 1.035 ha deţinute în 1990 în judeţul Vâlcea (Horezu, Căzăneşti, Bujoreni, Stoileşti, Govora şi Brezoi), suprafeţele experimentale reducându-se la aproape 150 de ha.
Subfinanţarea a avut drept consecinţă dotarea precară a unităţii şi a laboratoarelor de cercetare, în multe situaţii cercetătorii fiind nevoiţi să-şi procure materialele necesare din fonduri proprii. Inginerii întâmpină dificultăţi şi în brevetarea soiurilor şi în menţinerea actualelor brevete, respectiv în înscrierea şi reînscrierea speciilor în catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România, activităţi care, în mod normal, ar trebui să fie gratuite pentru staţiunile de cercetare. Cercetătorii vâlceni se pot lăuda că la sediul de la Bujoreni au fost realizate instalaţii pentru multiplicarea materialului genetic de nuc altoit, unic în România, din păcate nebrevetat, încă, din cauza lipsei sumei de bani necesare demarării şi susţinerii procedurii.
Activitatea de cercetare a staţiunii este vitală pentru dezvoltarea pomiculturii în judeţul Vâlcea şi nu numai, având un impact major în ceea ce priveşte dezvoltarea soiurilor de nuc, castan şi alun, fiind printre ultimele unităţi cu baza biologică adecvată din România.
Consider că este nevoie să acordăm o şansă cercetării, care să contribuie la dezvoltarea agriculturii în întregul ei. Pentru că, se ştie, agricultura a avut şi are în continuare un aport substanţial la realizarea PIB-ul României.
Pe cale de consecinţă, domnule ministru, vă rog să-mi comunicaţi punctul dumneavoastră de vedere faţă de cele prezentate şi să detaliaţi măsurile pe care le aveţi în vedere pentru a sprijini staţiunile de cercetare din România, respectiv Vâlcea”, arată senatorul Romulus Bulacu în acest document.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ