Bine-aţi revenit printre noi, domn` preşedinte!

0

Luaţi de valul politicii mărunte dâmboviţene, asezonată cu ingredientele olteneşti indispensabile, de câţiva ani avem tendinţa de a trece cu vederea activitatea unui produs politic craiovean care, cu adevărat, putem spune că este un brand la nivel european: Marian Jean Marinescu. Plecat spre Bruxelles de pe malurile Jiului încă dinainte ca România să facă parte din Uniunea Europeană, europarlamentarul liberal reprezintă, fără putinţă de tăgadă, una dintre vocile româneşti cu ecou puternic printre popularii europeni. Vicepreşedinte de ani buni ai dreptei europene, Marijan, după cum îi spun nu numai apropiaţii, intrase de ceva vreme într-un con de umbră la Craiova.
Vioara întâi, alături de Mihai Voicu, în procesul de unificare a vechilor liberali cu pediştii, în preajma localelor de anul trecut a intrat într-un conflict surd cu colegul său de co-preşedinţie, conflict inerent având în vedere modul diametral opus în care cei doi înţelegeau politica. Fără a ne hazarda în a împărţi vinovăţii din acest colţ de pagină, amintim doar că bătălia fratricidă între cele două concepţii a lăsat urme adânci în politica doljeană: pe de-o parte, Voicu s-a întors cu funcţie cu tot la Bucureşti, iar peste câteva luni, Marian Jean Marinescu a fost discret lăsat la vatră de conducerea centrală a partidului. Poate scârbit, poate sătul, în mod sigur disciplinat, aşa cum a fost întreaga sa carieră, a acceptat dictatul conducerii centrale a partidului, însă în condiţiile sale. Prima şi poate cea mai importantă a fost aceea de a tăia de pe agenda sa aproape orice fel de apariţie publică în Craiova. Au dispărut conferinţele de presă, a dispărut participarea la diverse activităţi ale filialei doljene a PNL. Implicarea sa politică la nivelul judeţului în anul care se apropie de sfârşit a fost nulă. Părea că a renunţat la orice fel de veleităţi, chiar dacă prodigioasa carieră europeană îl recomanda şi atunci, şi acum, ca pe un actor politic de primă mână al României, nu numai al Craiovei.
Spre surprinderea multora, însă, „hibernarea“ europarlamentarului craiovean a luat sfârşit în această lună. Mai vivace decât oricând, mai calm ca în anii trecuţi, cu un zâmbet care îl prinde bine, Marian Jean Marinescu s-a decis să le vorbească din nou craiovenilor despre ceea ce se pricepe el cel mai bine: Europa. A făcut-o clar, concis şi pe înţelesul tuturor. Ne-a arătat nouă, tuturor, că, în ciuda faptului că ne uităm ca înecaţii spre Bucureşti, ora exactă tot la Bruxelles şi la Strasbourg se dă. Acolo mizele sunt infinit mai mari, iar responsabilitatea atârnă cu mult mai greu. Nu ştim dacă acest apetit spre comunicare va continua şi în lunile ce vor veni. Cred, totuşi, că europarlamentarul a înţeles că, prin dispariţia sa de pe scena publică, nu PNL-ul a fost pedepsit în primul rând, ci craioveanul de rând care merită să ştie şi să înţeleagă care va fi viitorul copiilor săi într-o Uniune Europeană aflată în plin proces de transformare. Să fie într-un ceas bun, domnule Marinescu!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ