Nu trageţi cu puşca în salariile mărite!

0

Este în plină desfăşurare şi în Dolj ”vânătoarea” mediatică a primarilor care au crescut salariile lor şi ale funcţionarilor din primărie în baza Legii Salarizării Unitare. Li se reproşează că au făcut majorările haotic, fără discernământ, că nu s-au gândit la viitor, la posibilităţile bugetare reale.
Nu contest că există destule situaţii în care s-a sărit calul şi că au apărut dificultăţi. Dar de aici şi până la a generaliza că totalitatea primăriilor doljene se află în imposibilitatea de a achita salariile majorate ale funcţionarilor este cale lungă.
Înainte de a trage cu puşca în aceste salarii mărite şi în Legea Salarizării care, place sau nu unora, a marcat un progres, cred că ar trebui să recurgem cu toţii la o judecată limpede şi corectă.
Am dorit cu toţii, de la dreapta la stânga, ca aceşti oameni să fie plătiţi mai bine pe măsura poziţiei pe care o ocupă?! Da, am dorit!
Am vrut cu toţii ca responsabilitatea să fie descentralizată, iar decizia (implicit decizia privind salarizarea) să fie adusă în planul comunităţilor, mai aproape de cetăţean?! Da, am vrut!
Păi, dacă am vrut toţi, fie şi doar aceste două chestiuni, atunci trebuie să acceptăm că pot apărea şi disfuncţionalităţi în acest proces şi să facem acel efort prin care să corectăm eventualele erori, iar nu să demolăm exact ceea ce ne-am dorit.
Eu sunt convins că problemele ivite în acest an în urma majorării salariilor vor aduce mai multă responsabilitate pentru anii ce vin. Şi pentru edili, consilii locale şi pentru cetăţeni. Presiunea creată pentru identificarea de resurse va pune în mişcare energii şi iniţiative pe care poate nici nu le bănuim acum. Şi care, evident, nu mai pot fi orientate exclusiv către solicitări suplimentare de finanţare de la Consiliul Judeţean. Faptul că, de exemplu, există o mai mare preocupare locală pentru colectarea impozitelor l-aş trece la categoria lucrurilor pozitive. Orice comunitate competitivă se bazează şi pe o rată mare de colectare a taxelor şi impozitelor.
Ar fi bine să tratăm mai puţin apocaliptic această chestiune a salariilor mărite. Ea se va regla în anii ce vin. Primarii vor găsi soluţii locale la problemele acestea, chiar dacă poate unii vor fi nevoiţi să mai taie din ”entuziasm”.
Deci, să nu mai înfierăm cu mânie proletară faptul că ”primarii direct interesaţi să-şi asigure banii pentru plata salariilor” încep să acţioneze… E bine să acţioneze!

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ