Cupa “Danubius”, sport şi aventură pe Dunăre

Zeci de iubitori ai sporturilor pe apă, tineri sau trecuţi de vârsta maturităţii, experimentaţi sau începători, au luat startul la a doua ediţie a Cupei “Danubius”. Ei au avut de străbătut pe Dunăre, cu caiacul sau canoea, cei 32 de kilometri dintre Corabia şi Turnu Măgurele. Vântul şi valurile au transformat cursa pentru unii dintre concurenţi într-o aventură. Cu toate acestea, toţi participanţii au ajuns la finiş, efortul lor fiind răsplătit de organizatori cu diplome şi premii.

0

Îndrăgostit de barcă
Ştefan Dincă are 63 de ani şi este din Bucureşti. După ieşirea la pensie, a decis să revină la dragostea din tinereţe. A fost mult până a repus piciorul în barcă pentru a reveni la sportul pe care-l iubeşte de când se ştie. După trei decenii în care a renunţat la caiac, din postura de sportiv profesionist, a revenit. El a participat la a doua ediţie a Cupei “Danubius organizată în acest week-end pe Dunăre. Omul trecut de prima tinereţe a luat startul, alături de alte câteva zeci de iubitori ai canotajului, la maratonul pe apă. Nu doar că a plecat în cursă, dar a şi dus-o la bun sfârşit. A recunoscut că nu a fost o joacă această cursă, dar a mărturisit că efortul a meritat. Deşi a susţinut că este prima cursă de asemenea lungime de la revenirea în canoe, este sigur că nu va fi ultima. „Nu m-am mai urcat în barcă de peste trei decenii. Am revenit de curând în canoe şi mă bucur că am făcut-o, chiar dacă de această dată din postura de amator. A fost o cursă inedită, prima de o asemenea lungime. Am mai participat la curse, dar au fost pe distanţe scurte, la viteză. Asta a fost prima de maraton. V-aş minţi dacă v-aş spune că nu a fost o cursă dificilă, dar mă aşteptam la aşa ceva. A bătut şi vântul, care ne-a pus probleme. Au fost unele care nu au reuşit, cel puţin pe mine, să mă împiedice să duc la bun sfârşit această cursă”, a declarat Ştefan Dincă, un veteran al Cupei ”Danubius”.

Concurenţii, dornici de adrenalină
Cupa “Danubius”, care s-a desfăşurat în week-end la Corabia, a reunit la start zeci de iubitori ai sporturilor pe apă. Tineri sau mai puţini tineri, experimentaţi sau nu, aceştia au avut de parcurs 32 de kilometri, competiţia luând startul în dreptul portului turistic din Corabia-Hotel Sucidava şi finalizându-se cu bine la Turnu Măgurele. Vântul şi valurile au pus probleme competitorilor, pentru unii transformând cursa într-o adevărată aventură.
“A fost greu, dar a meritat. Am străbătut o zonă frumoasă, Dunărea ne-a ajutat chiar dacă vântul ne-a creat probleme. Este pentru prima dată când particip la o cursă de maraton, dar cu siguranţă nu va fi ultima”, ne-a declarant o concurentă din Bucureşti.
“Am mai luat parte la curse de maraton, am participat la o cursă pe Mureş de 50 km. Ştiam la ce să mă aştept, dar am avut parte de surprize. Diferenţa o face apa, dar şi condiţiile meteo. Una este să vâsleşti pe vânt şi alta pe soare puternic, într-un fel trebuie să vâsleşti pe valuri şi altfel când apa este lin curgătoare şi tot aşa”, a susţinut o altă participantă la Cupa “Danubius”.
“Este pentru a treia oară când m-am urcat în barcă. Am ales să particip pentru că am simţit nevoia să iau parte la o cursă care să-mi ofere multă adrenalină. A fost greu, dar frumos. Cu siguranţă voi mai lua parte la astfel de curse”, ne-a mărturisit una dintre cele mai tinere competitoare de la maratonul pe apă ce a avut loc în urmă cu câteva zile.
“Pentru mine a fost o cursă fenomenală. Este pentru prima data când mă urc în barcă şi mi-am fdat drumul pe Dunăre pentru că am simţit că am de a face cu o provocare şi nu regret. Recunosc că am avut, la un moment dat, emoţii pentru că, vreau să vă spun, eu nici nu ştiu să înot. Nu mi-a fost frică pentru că vâsleam alături de colega mea care nu era aşa de novice ca mine şi, în plus, ştia să înoate. Când ne apropiam de finalul cursei am avut emoţii legate de ce vor spune colegii de competiţie despre faptul că au stat după noi, că ne-au aşteptat, dar a fost totul ok. Am ieşit ultimele dar am dus la bun sfârşit o cursă dificilă, chiar dacă eram începătoare. A fost o aventură pe care am încheiat-o cu bine”, a spus o tânără care a dat ceva emoţii organizatorilor.
Desi toţi concurenşii au dus la bun sfârşit cursa, unii au avut parte de adevărate aventuri pe parcursul ei. Au existat concurenţi care s-au treyit cu apă în barcă, unii care s-au răsturnat sau chiar şi un concurrent care a trebuit să renunţşe la o parte din echipament pentru că acesta se stricase şi-l împiedica să vestească.

O iniţiativă lăudabilă a unui mare campion
Cupa “Danubius” a fost iniţiată anul trecut de un fost mare caiacist-Marian Baban, multiplu vicecampion mondial şi european la caiac-canoe. El este cel care a reuşit să convingă mai mulţi oameni de afaceri să I se alăture în acest demers care are mai multe obiective.
“Am reuşit să ducem la bun sfârşit o cometiţie pe care ne-o dorim tradiţională. Numărul participanţilor la Cupa “Danubius” a fost mult mai mare decât anul trecut. La cursă au luat parte peste 40 de concurenţi din mai multe zone ale ţării, unii dintre ei profesionişti, alţii semiprofesionişti sau amatori. Au participat tineri sau mai puţini tineri, fete, femei şi bărbaţi. Sperăm ca anul viitor să reuşim să dăm competiţiei un caracter internaţiona”, a susţinut Valentin Cristea, preşedintele Federaţiei Patronatelro din Oltenia, proprietarul hotelului Sucidava din Corabia, unul dintre sponsorii acestei competiţii private.
Iniţiatorul acestei competiţii care se doreşte a deveni tradiţională Marian Baban a declarant că ideea acestei competiţii a venit din dorinţa de a promovasportul care i-a adus mari satisfacţii şi multe titluri, atât printer copii cât şi printer cei mai puţini tineri. În plus, fostul mare campion a susţinut că a ales traseul dintre Corabia şi turnu Măpgurele şi pentru a promova, din punct de vedere touristic, această zonă… natală. „Sunt născut aici, pe malul Dunării şi datorez multe acestor locuri şi oamenilor de aici. Prin această iniţiativă încerc să dau înapoi măcar o mica parte din cee ace am primit. Sper să ajut copii din centre să nu se piardă pe drumul vieţii, să identific copii care pot să reuşească să obţină cele mai strălucitoare medalii în conpetiţii şi, de ce nu, să încurajez cât mai mulţi oameni să practice sportul şi astfel să fie cât mai sănătoşi. În plus, îmi doresc să promovez această yonă care este foarte frumoasă. După cum aţi putut observa, traseul a trecu print rei rezervaţii anturale care ne-au oferit privelişti extraordinare, chiar dacă se tot spune că sudul Olteniei nu prezintă interes din punct de vedere turistic”, ne-a declarant Marian Baban.
Cupa “Danubius 2017” a avut şi un scop caritabil. ”Toate încasările au mers către Asociaţia Club Sportiv Crăiţa, asociaţie ce are ca obiect de activitate promovarea sportului ca mod de viaţă în rândul copiilor defavorizaţi din centre de plasament, îndrumarea acestora către un sport de performanţă, dezvoltarea copiilor cu potenţial sportiv, dezvoltarea timpurie a copiilor şi tinerilor prin abilităţi învăţate în timpul jocurilor care să conducă şi să îi apropie de valori importante precum onestitate, lucru în echipă, fair play, respect faţă de sine şi faţă de cei din jur, aderarea la un set de reguli şi, nu în ultimul rând, demararea de activităţi sportive pentru evitarea comportamentelor riscante la care aceşti copii sunt predispuşi din cauza mediilor din care provin”, au susţinut organizatorii.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ