Serviciu de Evidenţă a Populaţiei la Maglavit

Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) Maglavit își începe activitatea în data de 8 septembrie a.c., evenimentul fiind salutat de către președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, potrivit căruia deschiderea noii structuri reprezintă rezultatul colaborării reușite între primăria comunei și direcția de specialitate din subordinea CJ.

0

Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a evidențiat susținerea constantă pe care instituția a acordat-o pentru extinderea rețelei județene de evidență a persoanelor, care ajunge la 48 de unități, serviciile fiind astfel aduse mai aproape de cetățeni. „Ne face plăcere să putem anunța că de mâine, chiar atunci când comunitatea din Maglavit sărbătorește ziua comunei, putem și noi să venim în sprijinul celor peste 4.700 de doljeni din această localitate, prin deschiderea serviciului local de evidență a persoanelor. Astfel, ei nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la Calafat pentru eliberarea actelor de identitate, nu vor mai cheltui bani pentru transport și, desigur, vor putea obține documentele într-un timp mai scurt. Este o reușită însemnată, iar meritele aparțin atât autorităților locale din Maglavit și domnului primar Ion Dinu, care au asigurat spațiul, dotările și personalul necesar, cât și Direcției Publice Comunitare de Evidență a Persoanelor (DPCEP) Dolj, sub coordonarea directă a căreia s-au derulat demersurile pentru deschiderea noii structuri.  Aducerea acestui tip de servicii mai aproape de cetățeni a fost în permanență un obiectiv al Consiliului Județean Dolj și ne bucurăm că, având întreaga susținere a plenului CJ, am putut oferi direcției de specialitate din subordine sprijinul financiar necesar pentru a materializa această strategie. Rezultatele sunt vizibile, dacă ne gândim că, în anul 2005, atunci când a început descentralizarea în acest sector, existau 9 unități care deserveau întreaga populație a județului, iar acum ajungem la 48, Doljul situându-se pe primul loc la nivel național, din acest punct de vedere. Doresc să-i felicit pe colegii noștri de la DPCEP Dolj care s-au implicat și au depus eforturi, în tot acest timp, pentru extinderea rețelei județene – o echipă de veritabili profesioniști, care au demonstrat că pot excela într-un domeniu complex, de mare responsabilitate, cu o activitate care impune atenție și exactitate“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

„Acces mai facil la obținerea unui nou act de identitate”

La rândul său, directorul executiv al Direcției Publice Comunitare de Evidență a Persoanelor Dolj, Ciprian Bobocică, a precizat: „Deschiderea serviciului de evidență a persoanelor este, fără îndoială, un eveniment important pentru comunitatea din Maglavit, un eveniment care generează și o serie de beneficii.  În primul rând, pentru cei peste 4.700 de locuitori ai comunei, noua structură înseamnă acces mai facil la obținerea unui nou act de identitate, reducerea timpului de așteptare pentru eliberarea acestuia, dar și a cheltuielilor, întrucât nu va mai fi necesar ca solicitanții să ajungă la Calafat pentru a-și înregistra cererile și, ulterior, încă o dată pentru a ridica documentele. De asemenea, se contribuie și la diminuarea numărului persoanelor care, din diverse motive, păstrează acte de identitate a căror perioadă de valabilitate a expirat sau în care sunt înscrise adrese de domiciliu care nu mai concordă cu modificările adoptate de autoritățile locale.  În același timp, începerea activității cu publicul la SPCLEP Maglavit constituie și un nou pas pe care îl facem în procesul descentralizării serviciilor de evidență a persoanelor, reconfirmându-ne statutul de lider pe țară, recunoscut în acest an inclusiv prin premiul acordat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Vreau să felicit autoritățile locale pentru reușita acestui demers și să le mulțumesc pentru buna colaborare, încredințându-i, totodată, pe noii noștri colegi de la SPCLEP Maglavit că le vom acorda în continuare toată susținerea în desfășurarea activității”.

Program zilnic

Noul serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor va începe lucrul cu publicul vineri, la ora 10.00, urmând să își desfășoare activitatea în sediul Primăriei Comunei Maglavit. Unitatea va funcționa între orele 8.30 și 16.30 în zilele de luni, marți, joi și vineri, iar miercurea în regim de program prelungit, între 8.30 și 18.30. Demersul autorităților locale din Maglavit a fost sprijinit de către Consiliul Județean Dolj, atât direct, prin adoptarea actului administrativ de modificare a arondării populației, cât și prin intermediul Direcției Publice Comunitare de Evidență a Persoanelor Dolj, instituție care coordonează și  controlează metodologic activitatea serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor din județ. La cererea pentru obținerea unui act de identitate, solicitanții trebuie să anexeze actul de identitate vechi (în cazul în care îl mai dețin), certificatul de naștere și, după caz, cel de căsătorie sau hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, precum și actul pentru spațiul de locuit. În situația în care aceștia nu pot prezenta unul dintre documentele de stare civilă sau nu pot face dovada unei adrese de domiciliu, cererile vor fi soluționate prin eliberarea de cărți de identitate provizorii, cu termen de valabilitate de un an. În cazul minorilor care solicită eliberarea unui act de identitate, este obligatoriu ca aceștia să fie însoțiți de unul dintre părinți. Contravaloarea actului de identitate (7 lei pentru cartea de identitate sau 1 leu pentru cartea de identitate provizorie) va fi achitată la casieria Primăriei Comunei Maglavit.

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ