Cancerul pulmonar, în dezbatere la UMF Craiova

Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova va găzdui, în data de 20 septembrie a.c., cea de-a treia ediţie a Conferinței Regionale de Cancer Bronhopulmonar Oltenia.

0

Potrivit medicului Dalida Mosorescu, fiecare persoană ar trebui să seprezinte la medic la minime simptome respiratorii. „Nu există simptomatologie caracteristică pentru cancerul bronhopulmonar. Minime simptome respiratorii pot anunța o malignitate” – atrage atenția dr. Dalida Mosorescu, Medic primar Medicina de Familie, lector în cadrul Conferinței Regionale de Cancer Bronhopulmonar Oltenia, organizată pe 20 septembrie la Univeristatea de Medicină și Farmacie Craiova, unde va vorbi despre cancerul bronhopulmonar din perspectiva medicului de familie.

Primul pas, medicul de familie

„Medicul de familie are rolul de a sintetiza informațiile medicale, simptomele, semnele clinice, investigațiile, de a aborda pacientul în ansamblul său, de a-l orienta oportun în sistem și de a-i oferi ajutor în faza de îngrijire paleativă și terminala, ” subliniază  dr. Dalida Mosorescu, urmând ca în cadrul evenimentului ce va fi găzduit de Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova – sala Aula Magna să prezinte metodele de depistare și diagnosticare precoce a cancerului bronhopulmonar aflate la îndemâna medicului de familie.

Factorii care influenţează prognosticul pacienţilor

În cadrul evenimentului vor fi dezbatute teme referitoare la afecțiunile pulmonare și provocările ce țin de diagnosticarea și tratarea acestui tip de cancer. Prezentă în calitatea de lector la cea de-a III-a ediție a Conferinței Regionale de Cancer Bronhopulmonar Oltenia, Dr. Cristina Călărașu va vorbi despre factorii care influențează prognosticul pacienților diagnosticați cu cancer bronhopulmonar „Cancerul bronhopulmonar este o problemă de sănătate publică majoră fiind asociat cu costuri terapeutice, impact psihosocial și mortalitate importante. Tumorile pulmonare primare sunt extreme de diverse ca prezentare clinică, aspecte histopatologice și răspuns la tratament, iar prognosticul acestora cuprinde două aspecte esențiale: supraviețuirea și calitatea vieții pacienților. Calitatea vieții este un factor important ce influențează dorința pacientului de a efectua anumite terapii specifice, unii pacienți refuzând tratamentul citostatic sau chirurgical. Metodele de suport psihologic asociate și controlul simptomelor cresc eficacitatea terapiei și calitatea vieții” a declarat Dr. Cristina Călărașu.

Medici din Oltenia

În cadrul evenimentului vor susține prezentări Prof. Univ. Floarea Mimi-Niţu, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova, Şef Lucr. Dr Michael Schenker, medic primar oncologie medicală, şi Sef Lucr. Dr. Mihai Olteanu- Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova și Dr. Elena Vlad, medic pneumolog la Spitalul de Urgenţă Târgu- Jiu. Coordonatorul ştiinţific al manifestării este Șef Lucr. Dr. Alin Demetrian, Șef clinică chirurgie toracică, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Evenimentul este creditat EMC și se va desfășura între orele 09.30 – 19.00 în sala Aula Magna, UMF Craiova.

 

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ