Euro nu s-a dezlipit de 4,59 lei

În perioada analizată, cursul euro nu a scăzut sub pragul de 4,59 lei, evoluţie datorată aversiunii faţă de risc existentă în mediul extern, dar şi neîncrederii arătate de piaţa locală faţă de măsurile hei-rupiste ale PSD, care au scopul de a putea „onora” promisiunile electorale.

0

Cotaţiile euro au trecut de 4,6 lei, cu un maxim de 4,6614 lei, iar cursul a atins un vârf de 4,5985 lei. Conform dealerilor bancari, creşterea euro a fost contracarată de intervenţii punctuale ale BNR. Astfel, minimul de 4,5906 lei a fost atins în ultima zi din august, scăderea leului faţă de euro fiind de circa 0,7% la nivelul întregii luni.
Primele două şedinte din septembrie au readus euro pe creştere, cursul urcând la finalul perioadei la 4,5949 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat, în prima parte a ei, între 4,593 şi 4,597 lei. Seara, pe pieţele internaţionale, cotaţiile au depăşit din nou pragul de 4,6 lei, atingând un maxim de 4,602 lei.
Deprecierea leului a survenit după testul nuclear al Coreei de Nord de duminică, test care a implicat o bombă cu hidrogen miniaturizată ce a provocat un cutremur de 6,2 grade. Aceasta a „provocat” şi creşterea aversiunii faţă de risc, ceea ce a dus la deprecierea activelor emergente şi la majorarea investiţiilor în cele considerate drept „refugiu”, precum francul elveţian, yenul japonez sau aurul.
Comparativ cu sfârşitul lui iulie, leul s-a apreciat în august cu circa 1,3 bani faţă de dolar, ultima medie din august fiind de 3,8654, pentru ca la finalul perioadei media să scadă până la 3,8558 lei.
Moneda elveţiană a încheiat luna trecută la 4,0038 lei, nivel aproape identic cu cel de la finalul lui iulie. Începutul lui septembrie a adus o creştere a mediei la 4,0281 lei.
Evoluţia leului din această lună va fi influenţată, pe lângă evenimentele geopolitice, de modul în care PSD va gestiona protestele mediului de afaceri faţă de noile modificări, efectuate sau anunţate, ale codului fiscal. Există posibilitatea să apară tot mai multe ieşiri din piaţă locală, ceea ce va aduce o creştere a cererii de valută.
Perechea euro/dolar a crescut la începutul perioadei la 1,2069 dolari, nivel care se mai înregistra în ianuarie 2015. La finalul ei, tranzacţiile se realizau între 1,1875 şi 1,1922 dolari.
În ultimele luni, dolarul şi-a pierdut din statutul de „monedă sigură”, ca o consecinţă a scandalurilor care macină echipa Trump, dar şi a nepunerii în aplicare a programelor economice şi sociale cu care au fost câştigate prezidenţialele americane.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ