Dolj: Dosare penale pentru evaziune fiscală cu facturi fictive

Structura de inspecţie fiscală din cadrul A.J.F.P. Dolj, a efectuat, în primul semestru din acest an, un număr de 622 de controale şi inspecţii la contribuabilii doljeni, fiind întocmite cu acest prilej nu mai puţin de 30 de sesizări penale pentru evaziune fiscală. Acest fenomen continuă să existe în judeţul Dolj, activităţile cu grad ridicat de evaziune fiind fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, comerţul cu amănuntul, construcţiile, fabricarea produselor din carne, comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al echipamentelor sanitare.

0

Societăţile prinse pe picior greşit îşi încercau norocul prin diverse tehnici neînregistrarea în contabilitate a tuturor facturilor fiscale emise, ştornarea de facturi din contabilitate, fără ca la baza acestei operaţiuni să existe documente justificative sau neconcordanţa dintre datele cuprinse în declaraţiile depuse la organul fiscal şi evidenţa contabilă fiind unele dintre aceste strategii.

Prejudiciu de peste aproape 69.000.000 de lei

Din totalul de 622 de controale şi inspecţii efectuate în perioada ianuarie-iunmie a.c, 217 au fost verificări inopinate şi 405 au fost inspecţii fiscale, sumele suplimentare rezultate fiind în valoare totală de 68.946.572 lei. Referitor la acţiunile de combatere a fenomenului de evaziune fiscală, au fost întocmite 30 de astfel de dosare, prejudiciul fiind de 17.276.118 lei.

Circuite fictive cu facturi

Trei dintre aceste dosare au fost făcute pe numele unor administratori ale căror firme au ca obiect de activitate comerţul deşeuri. Aceştia  îşi creau circuite scriptice, fictive, prin emiterea în mod repetat de facturi în care datele referitoare la denumirea furnizorilor şi a mijloacelor de transport nu corespund realităţii. Scopul acestora era disimularea furnizorilor reali de deşeuri permiţând astfel acestora să nu declare în totalitate deşeurile obţinute de regulă, prin dezafectarea (dezmembrarea) unor instalaţii, utilaje complexe, achiziţionate ,,pe picior”. În paralel cu această strategie, sumele de bani rezultate în urma livrării deşeurilor respective direct către firme achizitoare cunoscute sunt reglate prin conturile bancare ale societăţilor interpuse (care au rolul exclusiv de a emite facturi fictive), sunt retrase de conturile bancare de către administratorii (împuterniciţii) societăţilor respective, în numerar, sub motivaţia falsă ,,plată furnizori persoane fizice conform borderouri de achiziţie” fiind apoi restituite persoanelor care au iniţiat circuitele fictive, după reţinerea unor comisioane prestabilite.

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ