La nivelul municipiului Craiova, chiria medie pentru o garsonieră este de 170 de euro, un apartament cu două camere fiind închiriat pentru sume cuprinse între 200 şi 320 de euro. Potrivit câtorva reprezentanţi ai agenţiilor imobiliare craiovene, zona face preţul. Astfel, cu cât imobilele se situează în apropierea unităţilor de învăţământ, cu atât proprietarii îşi permit să ceară mai mult. Dacă şi condiţiile de şedere sunt moderne, deja suma cerută depăşeşte pragul de 300 de euro pentru un apartament cu două camere, de exemplu.
Unde-s mulţi, preţul mai scade
Cei mai mulţi dintre tinerii care vor începe cursurile universitare se interesează, în primă fază, de garsoniere. Aflând tariful practicat, aceştia se reorientează preferând să împartă locuinţa cu patru sau şase persoane. „Când vin la agenţie, întreabă de garsoniere, dar să nu depăşească 80-100 de euro. Este imposibil în acest an când, în general, s-a înregistrat o explozie imobiliară. Dacă mai punem şi perioada de dinaintea începerii studiilor, excludem din start aceste preţuri dorite de tineri. În astfel de situaţii se formează grupuri, între ei, şi găsim apartamente cu două camere, pentru patru persoane sau pentru şase, dacă apartamentul are trei camere. Preferă să stea câte doi în cameră şi să plătească mai puţin. La apartamente, preţurile sunt între 200 şi 350 de euro la două camere şi 250-380 de euro pentru cele cu trei camere”, a explicat reprezentantul unei agenţii imobiliare din Craiova.
Tinerii cu dare de mână optează pentru garsoniere moderne
Tinerii ale căror familii îşi permit să achite preţul cerut pentru o garsonieră împart imobilul respectiv cu încă o persoană, de regulă iubit/ă sau rudă. „S-au găsit clienţi şi pentru acele garsoniere scumpe. Avem în judeţ şi persoane cu bani. Am închiriat, chiar săptămâna trecută, unor tineri din Dăbuleni, o garsonieră, pe la Rotonda, cu 300 de euro. Evident, vorbim de locuinţe moderne şi bine situate zonal”, a completat agentul imobiliar.
Explozie imobiliară
Comparativ cu anul trecut, chiriile au crescut cu până la şase unităţi procentuale, explozie înregistrând şi tranzacţiile de vânzare-cumpărare de pe piaţa imobiliară. Şi, potrivit celor care lucrează în acest domeniu, piaţa imobiliară craioveană ar putea să îşi menţină acest ritm până la finele anului în curs. Pentru un apartament cu două camere, de exemplu, preţul cerut în 2017 este chiar şi cu 10.000 de euro mai mare decât cel cerut de către proprietar în aceeaşi perioadă a anului trecut.