Sute de elevi doljeni vor învăţa în şcoli care nu au autorizaţie de funcţionare

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj vor demara controalele în unităţile şcolare din judeţul Dolj chiar din prima zi a lunii septembrie a.c. Cum multe dintre aceste clădiri funcţionează după bunul plac şi indolenţa primarilor, cei de la DSP Dolj vor să vadă concret care sunt condiţiile noului an şcolar. Cert este că la ora actuală, din totalul de 594 de unităţi şcolare (şcoli, grădiniţe, licee), nu mai puţin de 140 nu deţin autorizaţie igienico-sanitară de funcţionare.

0

Potrivit reprezentanţilor DSP Dolj, anumite şcoli din judeţul Dolj încă ridică probleme atunci când vine vorba de funcţionarea lor firească. Întrucât aceste aspecte administrative ţin de autorităţile locale, se pare că primarii în cauză sunt depăşiţi de situaţie. Pun educaţia, într-o înşiruire a priorităţilor, undeva la coadă şi nici nu mai contează dacă nici anul acesta nu vor obţine autorizaţii sanitare de funcţionare. Pe lista ruşinii se găsesc localităţi precum Pleşoi, Izvoare, Unirea, Gogoşu, Sălcuţa, Seaca de Câmp, elevii din aceste sate fiind probabil obişnuiţi cu nepăsarea autorităţilor.

Educaţia, la coada listei de obiective
Verificările DSP Dolj aduc în atenţie faptul că încă există clădiri cu acoperişul ce stă să cadă, cu tocărie improvizată, şcoli sau grădiniţe fără apă curentă, cu toalete din lemn situate în curte sau cu grupuri sanitare infecte. În tot acest timp, edilii îşi planifică un alt ritm de dezvoltare rurală, unul după propriile interese şi fără a include educaţia celor mici. Vinovat este bugetul şi cu neruşinare păstrează această scuză pentru fiecare început de an şcolar. Administraţia locală nu greşeşte şi nici altele nu îi sunt interesele. Doar că realitatea vorbeşte despre un alt tip de gospodărire. Unul ce are la bază distracţia (a se vedea petrecerile câmpeneşti din vara anului curent), construirea feluritelor fântâni, la modă în ultima vreme fiind „fântâna miresei”, şi multe alte obiective prinse în graficul de priorităţi.

Verificări amănunţite
Anual, odată cu începerea anului şcolar se demarează aceste verificări în unităţile de învăţământ. Astfel, şi în această toamnă şcolile din judeţ intră în atenţia inspectorilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. Acţiunile de verificare vor avea loc atât în unităţile din mediul urban, cât şi în cele din mediul rural, tematica şi ghidul de control aparţinând Ministerului Sănătăţii. De regulă, inspectorii DSP Dolj verifică condiţiile igienico-sanitare din sălile de clasă, dar şi din incinta unităţii şcolare. Mai mult decât atât, grupurile sanitare, sistemul de canalizare a apelor uzate menajere, dar şi blocurile alimentare din cămine şi internate vor fi controlate în conformitate cu normele aflate în vigoare. Şi internatele şi cabinetele medicale vor fi inspectate din punct de vedere al condiţiilor igienico-sanitare, al aprovizionării cu apă potabilă, dotarea cu materiale sanitare şi medicamente, dotarea cu materiale de dezinfecţie şi curăţenie. Dacă inspectorii DSP Dolj vor depista nereguli în timpul controalelor efectuate în unităţile de învăţământ, se vor da termene de remediere.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ