„Zmeura Uriaşă”, proiect de suflet al unei familii din Daneţi

O familie din comuna doljeană Daneţi a pus bazele unei mici afaceri cu zmeură, primii butaşi fiind sădiţi în urmă cu aproximativ trei ani. Dacă iniţial familia Coteanu s-a gândit strict la consumul propriu, lucrurile au luat o altă evoluţie după ce doljenii au observat că plantelor le mergea foarte bine. În prezent, plantaţia se întinde pe 1.500 metri pătraţi, zmeura oferită iubitorilor de fructe de pădure provenind dintr-o cultură eco. Şi pentru că iubesc gustul fructelor de pădure, membrii familiei Coteanu au plantat, experimental, butaşi de afine şi coacăze negre, scopul fiind acela de a diversifica plantaţia.

0

Ideea sădirii primilor butaşi de zmeură s-a născut din dorinţa de a consuma fructe de pădure provenite din propria gospodărie. Familia Coteanu, din comuna Daneţi, a observat că plantele s-au extins relativ repede, moment în care a luat decizia înfiinţării unei astfel de plantaţii. „Primii butaşi au fost sădiţi în urmă cu aproximativ trei ani. Iniţial, a fost o cultură experimentală, destinată exclusiv consumului propriu, menită să satisfacă apetitul pentru fructe de pădure al unei familii nu foarte numeroase. Plantele s-au aclimatizat relativ repede şi au început să se înmulţească încă din primul an. De aici şi ideea de a extinde cultura şi a înfiinţa o plantaţie propriu-zisă, ce-i drept, de dimensiuni relativ modeste. Toate acestea au antrenat în paralel necesitatea de a ne documenta asupra nevoilor efective ale unei astfel de culturi: cantitatea de apă necesară plantelor, nivelul optim de aciditate din sol, lucrările de îngrijire şi perioadele de realizare a acestora”, povesteşte Stela Coteanu.

Peste 10.000 de lei, în primii doi ani
Cum niciun proiect nu se face fără eforturi financiare, familia Coteanu a cheltuit, în primă fază, peste 10.000 de lei pentru tot ceea ce ţine de pregătirea solului şi întreţinerea plantelor. „Dat fiind faptul că plantaţia noastră a fost extinsă progresiv, de la un an la altul, costurile exacte ale demarării unui astfel de proiect sunt greu de estimat. Aş putea spune că în primii doi ani am cheltuit peste 10.000 de lei cu lucrările de pregătire a solului (arat, fertilizat cu îngrăşământ de grajd), cu cele de întreţinere a plantelor (săpat, tuns, legat, rărit, recoltat butaşi), cu montarea de şpalieri pentru orientarea coardelor, cu împrejmuirea perimetrului cultivat, asigurarea unui sistem de irigare (prin picurare), montarea de camere de supraveghere. Sunt foarte multe etape de parcurs până la obţinerea produsului final”, mai spune doljeanca.

Menţin caracterul ecologic al culturii
Pentru ca lucrurile să meargă bine, întreaga familie este antrenată în această activitate. Concurenţă există, dar dacă zmeura provine dintr-o cultură ecologică, succesul este garantat. „Plantaţia se află la 50 km de Craiova, în comuna Daneţi, în curtea casei bătrâneşti. La acest moment, aceasta se întinde pe cca. 1.500 mp. De asigurarea bunului mers al lucrurilor se ocupă cu predilecţie membrii familiei, apelând ocazional la ajutoare din sat, pe perioada culesului. Odată intrată în producţie, costurile unei astfel de culturi încep să se amortizeze treptat. Este un mediu destul de competitiv, însă reuşim să ne distingem prin calitatea produselor cu care venim pe piaţă şi prin importanţa pe care o acordăm menţinerii caracterului pur ecologic al culturii noastre”, completează Stela Coteanu.

Preţul, în funcţie de cantitate
Pentru a-şi promova gustoasele fructe de pădure, doljenii şi-au făcut o pagină de facebook, „Zmeura Uriaşă”. Comenzile nu au întârziat să apară, preţul fiind stabilit în funcţie de cantitatea de fructe pe care şi-o cumpără clientul. „Pagina de facebook am înfiinţat-o recent şi am constatat cu plăcere că s-a bucurat de succes încă din prima săptămână, iar comenzile nu au întârziat să apară. Aceasta ne-a ajutat să fim cunoscuţi de persoane care altfel nu ar fi ştiut că existăm pe piaţă. La acest moment, având o producție relativ mică, aceasta poate fi absorbită de piaţa locală. Preţul pe kilogram variază uşor, în funcţie de cantitatea de zmeură cumpărată. Astfel, între 1-5 kg, preţul pe kg este de 18 lei, între 5-10 kg, 16 lei, sau peste 10 kg, 15 lei. Într-un vârf de producţie, avem aproximativ patru recolte pe săptămână”, explică deţinătoarea plantaţiei de zmeură.

Entuziasm, pasiune şi efort fizic
Pe lângă efortul financiar, un astfel de proiect presupune şi o bună documentare. Este important să fie cunoscute elemente ce ţin de factorul timp, de compatibilitatea dintre sol şi plantă, disponibilitatea la efort fiind, de asemenea, absolut necesară. „Cei interesaţi să demareze un astfel de proiect ar trebui să se documenteze foarte bine în prealabil asupra implicaţiilor în materie de costuri şi de timp, precum şi asupra soiului pe care doresc să îl cultive (fiind de dorit ca acesta să fie compatibil cu tipul de sol pe care va fi înfiinţată plantaţia). În rest, ar mai fi nevoie de o doză generoasă de entuziasm, pasiune şi nu în ultimul rând, disponibilitate la efort. Pe termen mediu, ne dorim să extindem progresiv plantaţia şi, de ce nu, să o diversificăm. Avem deja sădiţi „experimental” butaşi de afine şi coacăze negre”, încheie povestea Stela Coteanu.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ