Publireportaj
Parcul Nicolae Romanescu, punctul de atracţie numărul unu al Craiovei

De o frumuseţe aparte şi o istorie înnobilată de trecerea vremii, Parcul Nicolae Romanescu, din Craiova, una din cele mai mari zone verzi din România, este o capodoperă peisagistică şi una dintre atracţiile din zona Băniei, dar şi ale ţării. Parcul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare şi găzduieşte obiective turistice deosebite, oferind vizitatorilor un tărâm de basm aflat pe lista monumentelor istorice.

0

Parcul Nicolae Romanescu oferă vizitatorilor, indiferent de vârstă, toate ingredientele de care au nevoie pentru a petrece o zi în natură: un teatru de vară reabilitat, futurist, după concepţia unui arhitect craiovean; o grădină zoologică, printre cele mai vechi din ţară; un hipodrom; iar pentru ca peisajul să fie complet, un pod suspendat care conduce vizitatorii la un castel fermecat. Tot în acest loc, vizitatorii pot admira şi Palatul Bibescu, dar şi Chioşcul fanfarei.

Scurt istoric
Parcul se află în partea de sud a Craiovei, fiind cunoscut şi sub denumirile: Parcul Independenţei, Parcul Poporului sau Parcul Bibescu. Este amplasat în locul în care cu câteva sute de ani în urmă se afla moşia familiei logofătului Ioan (Iancu) Bibescu, care a fost cumpărată de autorităţile oraşului în anul 1848. Amenajarea acestui spaţiu a început însă în 1898, odată cu venirea lui Nicolae Romanescu la primăria oraşului. A început astfel o transformare majoră, spaţiile au fost reamenajate, terenul modificat artificial, specii noi de arbori fiind aclimatizate. Treptat a renăscut, iar stilul romantic a cucerit craiovenii. Proiectul a fost conceput de renumitul architect francez Édouard Redont. Suprafaţa totală a parcului este de 96 de hectare şi cuprinde, pe lângă plantaţiile ornamentale de arbori şi arbuşti, o întindere de apă de peste 4 ha, un hipodrom de 20 ha, drumuri, alei şi poteci care însumează peste 35 de kilometri lungime.

Puncte de atracţie
Unul dintre obiectivele ce merită văzute este Castelul fermecat, rodul imaginaţiei arhitectului francez Edouard Redont. Iniţial, castelul era pur şi simplu un adăpost stilizat pentru bazinele de apă folosite la irigarea parcului. Un alt punct de atracţie este grădina zoologică, inaugurată în anul 1906, una dintre cele mai vechi din ţară. De¬-a lungul timpului, aici au putut fi admirate animale şi păsări precum: tigrul, jaguarul, leul, ursul, maimuţa, struţul sau păunul. În apropierea grădinii se află Chioşcul fanfarei, realizat special la Viena şi Teatrul de vară. Podul suspendat leagă două dintre dealurile din parc şi este o punte peste lacul care se întinde pe aproximativ patru hectare. Peisajul Podului suspendat deasupra lacului pe care vizitatorii se pot plimba cu barca scoate în evidenţă stilul romantic al Parcului Romanescu. Turiştii care ajung în zonă pot face un popas şi la Palatul logofătului Bibescu, locaţie care l-a găzduit în zilele de 26 şi 27 iunie 1859 pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cu prilejul vizitei pe care a făcut-o la Craiova.

Amplu proces de modernizare
În ceea ce priveşte investiţiile realizate în Parcul Romanescu, în urmă cu aproximativ doi ani, acesta a intrat într-un amplu proces de modernizare. Cu banii obţinuţi de la Uniunea Europeană au fost refăcute aleile, cascadele, iluminatul public, dar a fost montat şi un sistem video cu dispecerat. Toată activitatea din Parcul Nicolae Romanescu este astfel monitorizată.
Şi Teatrul de vară care se afla în paragină a fost reabilitat. O faţă nouă, o investiţie începută în anul 2013, realizată din fonduri europene. Astăzi este un loc aparte, un teatru în aer liber cu un design modern, unde scena a prins viaţă, iar artiştii îşi aşteaptă spectatorii. Are o capacitate de 878 de locuri şi este cea mai mare sală de spectacole în aer liber din Craiova.

Acces gratuit la Grădina zoologică
Investiţii majore au fost făcute şi la Grădina zoologică, rămasă în continuare printe puţinele din ţară în care accesul publicului este gratuit. Reabilitată în anul 2015, Grădina zoologică din Craiova oferă habitate noi, încăpătoare, conform normelor europene, tuturor animalelor aflate în captivitate. Peste 270 de exemplare din peste 40 de specii pot fi admirate. Recent, RAADPFL Craiova a adus la Grădina zoologică un pluton de maimuţe, opt exemplare din specia capucin, în schimbul lor oferind Grădinii zoologice din Arad o parte din colonia de porci vietnamezi. Foarte puţini craioveni ştiu că toate amenajările din spaţiile Grădinii zoologice au fost realizate cu angajaţii RAADPFL Craiova. De asemenea, din această vară, în Parcul Nicolae Romanescu a fost reluată activitatea de închiriere bărci şi hidrobiciclete pe lacul Debarcader.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ