Teasc – hora mizeriei

Grupuri sanitare infecte, un grajd ce stă să cadă, chiar pe terenul de sport, unitate şcolară pe jumătate tencuită, resturi menajere şi buruieni uscate aruncate la câţiva metri de clădirea care-şi va primi elevii, toate acestea le-am găsit la şcoala din satul Secui, comuna Teasc. Culmea este că în curtea acestei şcoli a fost organizată petrecerea dedicată Zilelor comunei Teasc, autorităţile locale neavând nicio problemă, se pare, cu mersul nefiresc al lucrurilor de aici.

0

Au străzile neasfaltate, unităţile şcolare într-o stare deplorabilă, buruieni cât vezi cu ochii, dar asta nu-i împiedică să aloce sume de bani pentru distracţie! Pentru distracţia omului de rând care se mulţumeşte cu puţin sau căruia i se iau ochii cu un grătar pe care sfârâie micii îmbâcsiţi de praf şi cu o tarabă de unde-şi pot cumpăra… mai nimic. Vorbim despre autorităţile locale din comuna Teasc, care, săptămâna trecută, au organizat zilele comunei în curtea şcolii din satul Secui.

Grătar îmbâcsit de praf, OPC-ul este în vacanţă
Spunem că au organizat întrucât aşa au promovat domniile lor această idee. Sau dacă marfa vândută dintr-un microbuz, amintind aici mici şi alte „bunătăţi” puse pe grătar, butoaiele de bere aruncate în bătaia soarelui, trei- patru umbrele cu mese şi o singură tarabă cu ceva chinezării, înseamnă organizare, acest lucru ţine strict de felul în care autorităţile aleg să se gospodărească. Cum în zonă nu a ajuns nicio echipă OPC Dolj, comerţul cu mici îmbâcsiţi de praf a mers foarte bine, berea la pahare de plastic reutilizate fiind şi ea căutată de clienţi. Partea bună a acestui eveniment a fost prezenţa artiştilor de muzică populară, păcat fiind de modul în care edilii au asigurat restul lucrurilor ce ţin de organizare.

În faţă scena, în spate buruieni cât gardul şi un munte de gunoaie
Exceptând rânduiala unei asemenea petreceri câmpeneşti, altele sunt lucrurile mult mai grave din acest sat. În mai puţin de o lună, elevii din Secui vor începe şcoala şi sperăm că nu în condiţiile pe care le-am găsit în acest sat. Mai sperăm că autorităţile vor pune la pământ grajdul din curtea unităţii şcolare înainte ca acesta să facă victime în rândul elevilor. Buruienile sunt peste tot şi pe alocuri mai înalte decât gardul. Acolo unde el există. Poarta ce dă în curtea şcolii este mâncată de rugină şi cârpită pe alocuri. Clădirea care îşi va primi elevii pare a fi în curs de renovare, partea din spate a locaţiei fiind pingelită şi sufocată de gunoaie. De resturi aruncate la câţiva metri de unitatea şcolară. Asta, în timp ce în partea din faţă a clădirii, în frunte, cum se spune popular, artiştii încingeau spiritele.

Grupuri sanitare infecte
Culmea este că primarul şi viceprimarul au avut parte şi de vizita anumitor persoane „de la centru”. Dacă aceste oficialităţi ar fi depăşit perimetrul scenei şi ar fi dat un simplu ocol şcolii din Secui, s-ar fi sufocat cu de toate. Şi dacă ar fi avut curajul să intre în clădirea unde se găsesc grupurile sanitare, pentru că da, îţi trebuie mare curaj să treci acest prag, nu ştim dacă primarul şi viceprimarul ar mai fi fost felicitaţi pentru modul în care percep ideea de gospodărire a localităţii. Probabil, vor spune că mai e ceva timp până începe şcoala şi că lucrurile nu vor rămâne aşa împuţite. Dar, domnilor edili, este clar că în anul şcolar 2016-2017 aceşti elevi au învăţat în aceste condiţii mizere. Au folosit chiuvete şi WC-uri care îţi mută nasul, asta dacă rezişti să stai în mirosul din acea încăpere.

Apel către primar şi viceprimar
Cât despre autorităţi şi părerea lor faţă de cele constatate, de această dată nu am mai sunat pe nimeni. Am văzut prea multe acolo pentru a auzi că atât au putut, referitor la organizare. Şi nici de scuze nejustificate nu mai este vreme. Domnilor edili, v-aţi plâns câteva luni că nu aveţi buget. A venit bugetul, dar iată că altele vă sunt priorităţile. Faceţi ceva pentru educaţia copiilor din Secui! Purtaţi discuţii cu părinţii şi căutaţi soluţii pentru ca micuţii să se dezvolte măcar la limita decenţei! Organizaţi şi zilele comunei, nu zice nimeni că nu, dar făceţi-o responsabil şi gândindu-vă la starea de sănătate a celor care participă la un astfel de eveniment! Formaţi echipă în cadrul primăriei şi întocmiţi proiecte care să asigure dezvoltarea rurală!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ