Zeci de gorjeni, interesaţi de construirea pensiunilor turistice pe bani europeni

Zeci de gorjeni, dintre care cei mai mulţi stabiliţi în zonele muntoase, au luat în calcul construirea unor agropensiuni cu fonduri europene. Fie că au luat-o de la zero cu locaţia, fie că au optat pentru modificarea unor clădiri deja existente, aproximativ 80 de familii din Gorj vor să beneficieze de programele de finanţare aflate în curs de derulare.

0

Persoanele interesate de aceste proiecte au mizat pe zona unde au deja un teren sau o casă, fiind convinşi că turiştii nu vor întârzia să apară. Cele mai multe solicitări în vederea construirii agropensiunilor, de la începutul anului până în prezent, au venit din Baia de Fier, urmând Crasna, Polovragi, Novaci, Runcu, Peştişani, Drăguţeşti, Văgiuleşti, Târgu Jiu, Arcani, Stăneşti, Leleşti, Turcineşti, Săcelu sau Bumbeşti Piţic.

Condiţii stabilite de la bun început
Conform cerinţelor, aceste pensiuni trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru ca solicitantul să obţină finanţarea nerambursabilă. Conform Ordinului Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) nr. 65/2013, pensiunea agroturistică este „o structură de primire turistică, având o capacitate de cazare de până la 8 camere, funcţionând în locuinţele cetăţenilor sau în clădire independentă, care asigură în spaţii special amenajate cazarea turiştilor şi condiţiile de pregătire şi servire a mesei, precum şi posibilitatea participării la activităţi gospodăreşti sau meşteşugăreşti”. Terenul pe care se ridică o pensiune turistică trebuie să aibă minimum 1.000 mp, iar locaţia să primească între una şi cinci margarete, în funcţie de suprafaţă şi dotări.

70.000 de euro
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR) pune la dispoziţia celor interesaţi două tipuri de finanţări nerambursabile pentru înfiinţarea unor pensiuni agroturistice. Este vorba de submăsurile 6.2 şi 6.4. Nu au fost anunţate termene pentru lansarea acestor măsuri de finanţare, termenul aşteptat fiind în prima jumătate a anului. Prin intermediul PNDR 6.2, solicitanţii pot solicita o finanţare de 70.000 de euro pentru înfiinţarea unei pensiuni agroturistice, cu respectarea următoarelor condiţii: solicitantul de sprijin financiar trebuie să fie organizat cel puţin ca persoană fizică autorizată, fiind acceptate inclusiv întreprinderile înfiinţate în anul depunerii cererilor de finanţare; fiind o măsură de finanţare destinată spaţiului rural, agricultorii sunt încurajaţi să îşi diversifice activitatea, astfel că ei vor primi un punctaj superior; sunt sprijinite investiţiile în acele comune în care există un potenţial turistic ridicat, conform unui tabel disponibil pe site-ul finanţatorului; orice cheltuială pe care solicitantul o consideră necesară proiectului său este eligibilă. Astfel, ajutorul nerambursabil poate fi folosit pentru: construcţia clădirii, dotarea cu mobilier şi echipamente, plata salariilor şi a contribuţiilor sociale, participarea la târguri de profil, realizarea unui site de prezentare, achiziţia de mărfuri şi materii prime etc.;
cheltuielile făcute în scop personal nu sunt considerate cheltuieli eligibile;
doar 10% din buget poate fi folosit pentru achiziţia de teren, în cazul în care este necesară o extindere viitoare a activităţii.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ