Metoda „Accidentul”, greu de stârpit

Înşelăciunile prin metoda „Accidentul” şi tentative de astfel de fapte par a nu fi uşor de stârpit, cel puţin la nivelul judeţului Dolj. Deşi s-au făcut şi se tot fac campanii cu privire la aceste infracţiuni, tupeul persoanelor care încearcă astfel de metode întrece orice limită. Fie că sună în miez de noapte, fie la prânz sau, mai grav, merg direct la poarta omului, cei în cauză au un singur scop: să facă rost de sume mari de bani, indiferent de riscul pe care şi-l asumă.

0

Campaniile de informare cu privire la înşelăciunile prin metoda „Accidentul” nu par a-i speria pe cei care aplică astfel de „variante de lucru”. Partea bună este că populaţia este cât de cât informată şi, cel puţin în ultima vreme, posibilii infractori nu mai au sorţi de izbândă. Ei îşi încearcă însă norocul fie prin apeluri telefonice, fie prin deplasări la domiciliu.

„Mamă, am avut un accident”
Scenariile celor care vor să pună mâna pe sume mari de bani sunt foarte bine puse la punct. Rolurile lor sunt clar stabilite şi nimic nu le scapă pentru a-şi atinge obiectivul. Unii preferă să joace rolul victimei, alţii pe cel al avocatului care reprezintă interesul unei persoane implicate într-un accident. O craioveancă tocmai a trecut printr-un asemenea episod, în noaptea de duminică spre luni. Telefonul fix i-a sunat imediat după miezul nopţii, la capătul celălalt al firului fiind un bărbat care, plângând, îşi anunţa mama că tocmai a făcut un accident. Ştiind despre ce este vorba, craioveanca a închis telefonul, oferind imediat un sfat tuturor prietenilor, pe pagina sa de socializare, cu privire la acest aspect.

„Uimitor este că ştia totul despre familia mea”
Alt caz, alt rol! De această dată, la poarta unei familii din comuna Braloştiţa s-a postat un domn bine îmbrăcat, avocat de meserie, după cum s-a prezentat. „Avocatul” în cauză îl apăra într-un proces tocmai pe nepotul femeii, aceasta din urmă aflând că tânărul provocase un accident. „Vorbea foarte frumos domnul respectiv. Uimitor este că ştia totul despre familia mea. Chiar am un nepot care lucrează ca şofer. Se lega perfect povestea. Mi-a spus că a lovit un copil pe o trecere de pietoni şi are nevoie, pentru proces, de 2.500 de euro, în primă fază. El nu putuse să ia le gătura cu noi, chipurile că era în arest preventiv. Eram cu soţul la poartă şi imediat ne-am dat seama despre ce este vorba, mai ales că văzusem la televizor o informare pe tema asta. Dacă nu te prinzi şi dacă mai faci şi un atac de panică ceva, te ia prin învăluire şi dai banii. Eu am început să ţip la el şi am luat telefonul să anunţ poliţia. În acel moment el a urcat în maşină şi dus a fost. Nu am apucat să scriem numărul de înmatriculare, mai ales că era de Bulgaria”, a povestit doljeanca.

Recomandări
Primul sfat al poliţiştilor doljeni, pentru a evita o astfel de înşelăciune, este ca persoana care trece prin astfel de situaţii să verifice dacă ruda respectivă este rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. De asemenea, oamenii legii recomandă să se verifice întotdeauna cine apelează telefonic înainte de a se face orice tranzacţie. Este important să nu se depună sume de bani în conturile unor persoane străine şi să nu se ofere sume de bani necunoscuţilor care se prezintă la uşă, chiar dacă pretind că sunt trimişi de un membru al familiei. Nu în ultimul rând, anchetatorii susţin că autorii înşelăciunilor prin metoda „Accidentul“ folosesc detalii pe care însăşi victima le furnizează. Aşadar, „poliţia recomandă să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să vă împrieteniţi şi să afle detalii despre familie sau vecini”, este mesajul poliţiştilor doljeni.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ