Memorialul Preot Dumitru Bălaşa, la Arhiepiscopia Râmnicului

Luni, 31 iulie, Sala Iosif Episcopul a Casei Sfântul Ierarh Calinic a găzduit Memorialul Preot Dumitru Bălaşa „Patriarhul de Drăgăşani”.

0

Manifestările au debutat prin slujba de pomenire a Părintelui Dumitru Bălaşa, fiind continuate cu evocarea personalităţii, a operei ştiinţifice şi activităţii sale de cercetare, de către cei care l-au cunoscut şi l-au sprijinit în proiectele desfăşurate: preoţi, profesori universitari, oameni de cultură.
În cadrul memorialului, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a transmis cuvântul de binecuvântare intitulat Părintele Dumitru Bălaşa – mărturisitor al Mântuitorului Hristos în perioada ateismului roşu, cuvânt ce a fost transmis de către Părintele Ştefan Zară, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului:
„În contextul Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română, personalitatea Părintelui Dumitru Bălaşa nu poate fi trecută cu vederea, Părintele Dumitru fiind unul dintre preoţii cei mai activi în plan misionar şi cultural din Vâlcea, ca mărturisitor al Adevărului, în acea grea perioadă pentru Biserica noastră.
Părintele Dumitru Bălaşa, preot jertfelnic şi patriot, a fost un apreciat folclorist şi istoric, care şi-a dedicat întreaga viaţă cercetării cu o răbdare impresionantă a etnogenezei poporului român şi a strămoşilor noştri daci. A activat în cadrul Asociaţiei Slaviştilor din România, a fost secretar al Institutului de Istorie Naţională, filiala Oltenia; a activat de asemenea ca redactor la revistele Foi literare, Celula, Oltenia şi Mitropolia Banatului.
A publicat sute de studii, articole şi numeroase cărţi. A străbătut o serie de sate olteneşti ca să cerceteze mentalitatea şi obiceiurile locale. A crescut numeroşi ucenici, preoţi, istorici şi cercetători care-l cinstesc aşa cum se cuvine şi care-i continuă munca de cercetare.
Înainte de a fi cercetător, istoric şi folclorist, Părintele Dumitru Bălaşa a fost preot şi lucrul acesta a fost prioritar în viaţa sfinţiei sale. El este un exemplu strălucit de preot misionar ce trebuie urmat astăzi de către orice preot de parohie. A împletit în chip admirabil activitatea cărturărească cu cea misionar-pastorală, neuitând nicio clipă că este slujitor al lui Dumnezeu şi al semenilor săi. Şi-a jertfit întreaga sa viaţă pentru semenii săi, punându-şi viaţa pe deplin în mâna lui Dumnezeu.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Părintele Dumitru Bălaşa a fost la solicitarea sa trimis pe front ca preot militar.
Noul regim politic, instaurat în ţara noastră după încheierea Războiului, i-a adus părintelui Bălaşa multă suferinţă, fiind închis de către regimul comunist timp de cinci ani, între 1959 şi 1964, la Aiud, Jilava şi Piteşti, acuzat de activitate legionară.
„La Aiud, povesteşte Părintele Dumitru Bălaşa, am ajuns în 1961 toamna. La început ne-au băgat la un salon, la grămadă. Dormeam pe jos, ca animalele, fără pat, fără nimic. La urmă ne-au repartizat la celule, unde eram în patru paturi, aşa, puse unul peste altul. Şi noi ne organizaserăm acolo, ţineam conferinţe, în cadrul celulelor, în saloane. Apoi pe noi ne-au izolat. Pe mine, pe părintele Dumitru Stăniloae – am stat cu el, dar am stat puţin – , Valeriu Anania. Dar ne-au ţinut puţin şi ne-au despărţit că au zis: „Ăştia sunt capii!”, că noi vorbeam, mai ţineam câte o conferinţă, povesteam şi ne turnau, tot dintre noi. Ascultau însă şi ei la uşă acolo, aveau aparate… La urmă m-au izolat. M-au băgat într-o cameră de unul singur. Aveam alături acolo unul care înnebunise din bătaie”[1].
Predica lui, chiar şi după eliberarea din închisoare, a continuat să fie plină de substanţă, în ea descoperindu-se iubirea Părintelui: Biserica şi neamul său. De aceea, până la Revoluţia din anul 1989 a continuat să fie supravegheat şi, nu de puţine ori, atenţionat de către Securitate, confiscându-i-se biblioteca personală în anul 1983.
De exemplul Părintelui Bălaşa avem cu toţii mare nevoie astăzi, pentru că puţini sunt preoţii care mai ştiu să împletească atât de echilibrat cercetarea cu slujirea şi activitatea misionar-pastorală, aşa cum a făcut-o sfinţia sa, fiind unul dintre cele mai luminoase chipuri de preoţi mărturisitori din Vâlcea, în perioada ateismului roşu. Astfel, Părintele Bălaşa este şi trebuie să fie astăzi un model autentic de viaţă, de trăire în Hristos, pentru Biserică şi neamul Său.
Binecuvântăm cu părintească dragoste pe toţii participanţii la această a XIII-a ediţie a memorialului Pr. Dumitru Bălaşa, rugându-l pe Bunul Dumnezeu să ne întărească pe toţi în mărturisirea Adevărului, aşa cum Pr. Dumitru Bălaşa a făcut-o!”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ