„Am identificat un proiect de 22 de măsuri care asigură preluarea a peste 1.200 de salariaţi, dacă nu chiar 1.500 de salariaţi, lucrurile acestea se vor negocia cu vânzătorii. E un proces greu, dificil, la care cine vrea să se înhame trebuie să ştie că abia peste cinci ani sau şapte ani va avea o fabrică funcţională de renume. Până atunci, este un proiect la care trebuie să munceşti şi la care toată lumea, chiar şi vânzătorul, trebuie să funcţioneze”, a spus Vuza.

”Sunt foarte multe inadvertenţe chiar în caietul de sarcini”
El a vorbit şi despre neprezentarea surprinzătoare la licitatie a PCC CE, principalul acţionar minoritar al Oltchim: ”PCC, spre surpriza noastră, nu s-a mai prezenat la licitaţie, am înţeles apoi motivele neprezenţei. Sunt foarte multe inadvertenţe chiar în caietul de sarcini, foarte multe riscuri. În chimie totul trebuie măsurat dinainte, de aceea, de trei ani de zile ne pregătim pentru această licitaţie. Licitaţia nu este decât un prim pas, cel mai important este ce faci după”.

Despre factorul politic: ”Pe noi nu trebuie să ne ajute, numai să nu ne încurce
Omul de afaceri a subliniat că, în cazul în care nu se vor comasa, combinatele chimice din Balcani vor fi distruse de concurenţă şi a subliniat că în Polonia factorul politic a înţeles că trebuie să ajute chimia: ”Comasarea este obligatorie, BASF Germania are 82 de companii care sunt sub aceeaşi umbrelă, Polonia a făcut acelaşi demers în 2001, a adunat 16 companii şi a format Grupa Azoty, iar valul acesta în chimie trebuie să meargă şi înspre Balcani. În cazul în care combinatele din chimie nu se vor comasa, ele vor fi spulberate de concurenţă. Sunt foarte multe inadvertenţe chiar în caietul de sarcini, Compania Română de Chimie este un masthead, trebuie să faci, nici nu contează cine este acţionarul. În Polonia, factorul politic i-a ajutat, opt firme private cu opt firme de stat s-au adunat şi au format Grupa Azoty, iar politicul a înţeles că trebuie să ajute chimia. Iar chimia a dat de lucru pe orizontală, şi la producătorii de curent electric, şi la transportatori. Pe noi nu trebuie să ne ajute, numai să nu ne încurce”.

„În două săptămâni, adjudecatarul poate fi anunţat”

Vuza a mai declarat că în circa două săptămâni statul ar putea face cunoscut câştigătorul licitaţiei: ”Dacă vânzătorii doresc să colaborăm cât mai repede pentru a şlefui povestea cu problemele de mediu, unde încă suntem într-o zonă de gri – nu e nici alb, nici negru, s-au împărţit problemele de mediu, jumătate la ei, jumătate la noi. Or, lucrurile acestea nu sunt clare, adică noi cu vânzătorii putem avea o convenţie, dar nu suntem convinşi că şi autoritatea competentă de mediu va recunoaşte înţelegerea noastră. Dacă aceste negocieri tripartite se vor finaliza cu succes, în două săptămâni adjudecatarul poate fi anunţat. După care urmează probabil încă o lună în care comitetul creditorilor va analiza dacă oferta noastră corespunde aşteptărilor lor”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ