Dolarul nu se opreşte din scădere

Perechea euro/leu a avut o evoluţie uşor descendentă în ultima parte a perioadei analizate, provocată de aprecierea monedei unice faţă de cea americană. Cursul euro a scăzut la debutul intervalului la 4,5595 lei, pentru a creşte în 21 iulie la 4,5737 lei. Finalul perioadei a adus aprecierea leului, media fiind stabilită la 4,5656, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,56 şi 4,57 lei, cu închiderea la 4,561 – 4,564 lei.

0

În perioada următoare leul ar trebui să fie stabil faţă de euro, sprijinit de intrările mai mari de la casele de schimb valutar, odată cu revenirea în ţară, pe perioada concediilor, a românilor care muncesc în străinătate.
Moneda elveţiană a scăzut pe pieţele internaţionale până la 1,109 franci/euro, minim care se mai înregistra la începutul lui iunie trecut, astfel că media a fost stabilită la finalul perioadei la 4,1455 lei.
Vedeta perioadei a fost dolarul american, care a scăzut de la 3,9476 la 3,9166 lei, minimul ultimelor 14 luni, în timp ce cotaţiile din piaţă au scăzut până la 3,913 lei. Reamintim că dolarul a atins un maxim istoric de 4,3504 lei la sfârşitul anului trecut, la scurt timp după alegerea lui Donald Trump. Aprecierea se datora speranţelor pe care şi le punea piaţa în guvernarea noului preşedinte.
Prăbuşirea dolarului, din prezent, este cauzată tot de liderul de la Casa Albă. Ea a început cu demiterea directorului FBI, care conducea o anchetă privind legăturile dintre staff-ul de campanie al preşedintelui şi diverşi oficiali ruşi. Iar în ultimele zile a urmat o cavalcadă de evenimente.
Dorinţa preşedintelui de a modifica Obamacare, reforma sistemului de sănătate promovată de predecesorul său de la Washington nu a reuşit să treacă, după ce mai mulţi senatori republicani au „ocolit” momentul votării.
Cireaşa de pe tort a fost pusă de demisia lui Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, care era considerat una dintre cele mai importante voci ale actualei administraţii.
În opinia analiştilor, au apărut riscuri mari în privinţa deturnării programului de guvernare al lui Donald Trump, ceea ce pune o presiune mare pe dolar cât şi pe economia americană. O astfel de evoluţie poate pune sub semnul întrebării ultima majorare a dobânzii-cheie a Rezervei Federale americane, care este aşteptată la finalul anului.
Pe acest fond euro a crescut până la 1,1683 dolari, cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani. La finalul perioadei tranzacţiile se realizau între 1,1620 şi 1,1670 dolari.
La aprecierea euro a contribuit şi ultima declaraţie a lui Mario Draghi, preşedintele BCE. Acesta a afirmat că economia zonei euro cunoaşte „în sfârşit o revenire robustă în care trebuie să aşteptăm doar ca salariile şi preţurile să intre şi ele pe aceeaşi traiectorie“.
Euro a reuşit să se întărească cu circa 11% de la începutul anului, iar tot mai mulţi analişti anticipează aprecierea în cursul acestui an până la 1,20 dolari.
Analiza cuprinde perioada 17 – 21 iulie

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ